DSÖ: Ortadoğu'da koronavirus vakalarındaki artış endişe verici

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ortadoğu’daki birçok ülkede koronavirüs vaka sayılarındaki artışın ciddi sonuçlarının olabileceğini belirtti.

DSÖ: Ortadoğu'da koronavirus vakalarındaki artış endişe verici

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Doğu Akdeniz bölgesinde 8 hafta boyunca vaka ve can kayıplarının azalmasının ardından, Libya, İran, Irak ve Tunus’ta vaka sayılarında somut bir artış olduğunu, ayrıca Lübnan ve Fas’ta keskin artışların beklendiğini açıkladı.

Bölge ülkeleri gelecek hafta Kurban Bayramı’nı kutlayacak. Kurban Bayramı, virüsün yayılmasını kolaylaştırabilen dini ve sosyal toplantılara tanık olunan etkinliklerden biri olabilir. DSÖ Akdeniz Bölge Ofisi yaptığı açıklamada, “DSÖ, son haftalarda Kovid-19 vakalarındaki artışın devam etmesi ihtimali ve feci sonuçları olabileceği konusunda endişeli” ifadelerini kullandı.

DSÖ, bu durumun nedeninin, aşılama oranlarının düşük olması ve virüsün yeni varyantlarının yayılmasının yanı sıra, halk sağlığı ve sosyal mesafe ile ilgili önlemlere uyulmaması ve toplumların giderek artan rehaveti olduğunu belirtti.

DSÖ, Tunus’un bölge ve Afrika nüfusuna göre koronavirüse bağlı en yüksek ölüm oranına sahip ülke olduğu ve İran’da Temmuz ayı başlarına kadar 4 hafta içerisinde günlük vaka sayılarının neredeyse iki katına çıktığını belirtti.

Açıklamada, Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Pakistan, Afganistan, Somali ve Cibuti’yi kapsayan DSÖ Doğu Akdeniz bölgesinde, toplam Kovid-19 vaka sayısının 11,4 milyonu aştığı, kaydedilen can kaybının ise 223 binden fazla olduğu belirtildi.