Duhok'ta ilk büyük güneş enerjisi santrali hizmete açıldı

Duhok’ta ABD Kalkınma Ajansı’nın desteği ile yapılan 2MW'lık güneş enerjisi santrali projesi hizmete girdi. ABD’nin Irak Büyükelçisi Romanowski, tesisin 300 binden fazla kişiye temiz enerji sağlayacağını belirtirken Duhok İl Elektrik Dairesi Müdürü Mahmud da daha büyük bir projenin planı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Duhok'ta ilk büyük güneş enerjisi santrali hizmete açıldı
Foto: Rudaw

Duhok Üniversitesi’nde 2 MW elektrik üretebilen güneş enerjisi santralinin açılışını gerçekleştirildi. Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) katkıları ile hazırlanan proje Kürdistan Bölgesi’nde temiz enerji alanında atılan önemli projelerden biri olarak görülüyor.

ABD’nin Irak Büyükelçisi Alina L. Romanowski, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve USAID’in yardımları ile hazırlanan projenin 2 milyon dolara mal olduğunu belirtti.

Romanowski, proje sayesinde, Duhok Üniversitesi'nde 2 MW'lık güneş enerjisi üretileceğini ve bu şekilde Kürdistan Bölgesi’nde yenilenebilir enerji sahalarının genişleyeceğini söyledi.

Tesisin 300 binden fazla kişiye temiz enerji sağlayacağını ifade eden ABD’li diplomat, bunula yılda 1.800 ton karbon emisyonunun azaltılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde de bir ilk

Rûdaw’a konuşan Duhok İl Elektrik Dairesi Müdürü Şakir Mahmud, projenin ayrıca Avrupa Birliği tarafından da desteklendiğini belirterek, “Bu ay başında enerji üretimine başlanan santral Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta bu türden ilk proje olma özelliği taşıyor” dedi.

Santral, her biri 540 watt elektrik üreten 3.700 güneş panelinden oluşuyor. Şu an 2 megavatlık üretim ile Duhok'un elektrik ihtiyacının sadece yüzde 0,2'sini karşılayan projenin kapasitesinin gelecekte 10 megavata çıkarılması planlanıyor.

Projenin yapımına, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Duhok Valiliği arasında 4 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşma neticesinde başlandı.

Duhok vilayeti, 2030 yılına kadar sera gazlarını azaltmayı hedefliyor. Kentte gürültünün yanı sıra havayı da kirleten 1000'den fazla jeneratör bulunuyor. BM, benzer projelerle Duhok’ta 2030 yılına kadar 40 megavat temiz elektrik üreten tesisler kurmayı hedefliyor.

Şakir Mahmud, bu yıl kentte 150 MW’lık yeni ve büyük bir santral projesini başlatmayı hedeflediklerini söyledi. Mahmud ayrıca Sersing kasabasında 100 MW’lık başka bir santral için de çalışma yapacaklarını aktardı.

Kürdistan Bölgesi daha çok temiz enerjiye bel bağlayacak

Geçen yıl eylül ayında ABD'nin desteğiyle Erbil'de 200 kilovatlık güneş enerjisi santrali açıldı.

2022 yılı sonunda Kürdistan Bölgesi Elektrik Bakanı Kemal Muhammed, Pluto Auto Cycle ile Erbil'de 90 gün içinde 25 megavatlık güneş enerjisi santrali kurmak için sözleşme imzaladı.

Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta elektrik üretimi için büyük ölçüde petrol ve gaz gibi geleneksel yakıtlar kullanılıyor. Irak ayrıca elektrik santrallerini işletmek için İran'dan gelen doğal gazı da kullanıyor. Geleneksel yakıtlara bağımlılık ise iklim değişikliğinde olumsuz rol oynuyor.

Güneş ışınları ve diğer temiz enerji kaynaklarından elektrik üretilmesi, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin doğasını artan sıcaklıklara karşı korumayı ve doğal gaz satın alma maliyetini azaltmayı sağlayacak.

Mayıs 2022'de eski Irak hükümeti, biri 750 megavat kapasiteli Musenna vilayetinde inşa edilecek olan güneş enerjisi santrali için Fransız Total ve diğer birkaç şirketle birkaç sözleşme imzaladı.

Ekim 2022'de, Muhammed Şiya Sudani'nin kabinesi göreve başlamadan önce, eski Irak Elektrik Bakanı Adil Kerim, 2023'te 5.000 megavat tedarik kapasitesine sahip olacak birkaç elektrik projesi için ihale açmayı planladığını duyurmuştu.

Dünyanın en büyük beşinci petrol rezervine sahip olan Irak, 2023 yılına kadar 10 gigawatt temiz enerji üretmeyi hedefliyor. /Rudaw