Dünya Hasankeyf ve Sur için Küresel Eylem Günü programı açıklandı. 20 ülkede eş zamanlı eylem

Dünya Hasankeyf ve Sur için Küresel Eylem Günü programı açıklandı. 20 ülkede eş zamanlı bir dizi eylem ve etkinlik yapılacak.

Dünya Hasankeyf ve Sur için Küresel Eylem Günü programı açıklandı. 20 ülkede eş zamanlı  eylem

Dünya Hasankeyf ve Sur için Küresel Eylem Günü programı açıklandı. 20 ülkede eş zamanlı bir dizi eylem ve etkinlik yapılacak.

Yıkımın hedefindeki Sur ve Ilısu barajı nedeniyle sular altında kalacak Hasankeyf için ilan edilen “28 Nisan Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü”nde 20 ülkede çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlenecek.

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, İstanbul Sur’la Dayanışma Platformu, Hasankeyf İnisiyatifi ve Munzur Özgür Aksın Girişimi tarafından düzenlenecek 28 Nisan Dünya Hasankeyf ve Sur için Küresel Eylem Günü’ne ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eşsözcüsü Talat Çetinkaya, tarihe, doğaya ve topluma saygıyı esas alan platform ve kurumlar ile yaptıkları görüşmeler sonucu 28 Nisan günü “Sur ve Hasankeyf için Küresel Eylem Günü” ilan edilerek, yaklaşık 20 ülkede eş zamanlı bir dizi eylem ve etkinliğin yapılacağını hatırlattı.

Çetinkaya, “Türkiye’de belirlediğimiz birkaç merkezde sanatçı, aydın, yazar, ekoloji ve çevre hareketleri, kent hareketleri, kadın örgütleri, STÖ’ler, Platform ve İnisiyatifler, duyarlı siyasi parti ve sendikalar, meslek örgütleri ve odaların davet edileceği birçok zengin etkinlik yapılacaktır” dedi.

Talat Çetinkaya, Diyarbakır’da yapılacak eylem ve etkinliklerin takvimini açıklayarak şunları söyledi:

"28 Nisan’da bizler de bileşenlerimiz ve duyarlı kurumlarla Amed’te, Sur ve Hasankeyf antik şehirlerini sahiplenmek için bir takım etkinlikler yapacağız. Bu etkinliklerin ilki, iki kentin güncel durumu ve bu duruma karşı bizim, Sur ve Hasankeyf halkı başta olmak üzere bir çok uzman ve bu kentlere gönlünü vermiş insandan derleyerek topladığımız öneri ve taleplerimizi dillendiren basına ve kamuoyuna bir açıklama ile başlayacaktır. Açıklama Sur’da Ulucami’nin önünde saat 12.00’de yapılacaktır. Açıklamadan sonra il dışından gelen sanatçılar ve heyetlerle birlikte kentsel dönüşümün hala devam ettiği Ali Paşa ve Lale Bey mahallelerinde bir takım incelemeler yapılacak. Akşam saatlerinde ise Sur ile ilgili şiir-müzik dinletisi ve belgesel gösterimi yapılacaktır."