Dünyanın gözü Çin'in üzerinde: Salgını saklayarak insanlığa karşı suç işlediler
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasından sonra dünya çapında birçok kişi, Çin'i insanlığa karşı suç işlemekle suçladı.
Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve zaman içerisinde başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs, (Covid-19) şimdiye kadar 21 binin üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Yarım milyona yakın kişiye bulaşan virüs, aynı zamanda dünyanın birçok bölgesinde sosyal ve ekonomik yaşamın durma noktasına gelmesine sebebiyet verdi.
"Çin virüsü"
Koronavirüsün yayılması sebebiyle Çin'i ilk olarak sert biçimde eleştirenlerden biri de ABD Başkanı Donald Trump'tı.
Trump, koronavirüse "Çin virüsü" diyerek ABD ile Çin arasında küçük çaplı bir kriz başlatmakla kalmadı, aynı zamanda dünya genelinde Çin'in söz konusu salgının yayılmasından dolayı suçlu olduğu kanaatini pekiştirmiş oldu.
"İnsanlığa karşı suç"
Bir diğer açıklama ise İtalya'nın eski başbakanı Matteo Salvini'den geldi.
Salvini, bugün yaptığı açıklamalarda, Çin hükümetinin salgını biliyor olmasına rağmen, durumu örtbas etmeye çalıştıysa ve gerekli önlemleri almadıysa, bunun insanlığa karşı bir suç anlamına geldiğini savundu.
Çin salgını gizlemişti
Çin hükümeti, salgının gerçek boyutlarından ve taşıdığı risklerden erkenden haberdar olmasına rağmen bunu gizlemekle suçlanıyor.
Çin hükümeti, koronavirüs uyarısını salgının patlak vermesinden 3 hafta önce yapan Çinli bir doktoru susturmuştu.
Söz konusu doktor olay sonrası enfekte bir hastanın tedavi sürecindeyken 10 gün sonra koronavirüse yakalanmış, bir süre sonra ise hayatını kaybetmişti.
30 Aralık tarihinde Vuhan'da görevli Doktor Li Wenliang hastanedeki bir test sonucunu inceledikten sonra arkadaşlarını uyarmak için Çin'de sıkça kullanılan mesajlaşma programı Wechat üzerinden mesaj göndermişti.
Wenliang, Vuhan'daki bir balık pazarında çalışan yedi kişinin SARS benzeri bir virüs taşıdığını ve hastanede karantinaya alındığını öğrendi. Test sonuçlarını inceleyen 34 yaşındaki doktor bunun koronavirüs olduğunu söyledi ve arkadaşlarına tedbirli olmalarını gerektiğini belirterek uyarıda bulundu.
Ancak Çinli doktorun arkadaşlarına gönderdiği mesaj ekran görüntüsü olarak birkaç saat içerisinde sosyal medyada hızla yayıldı.
Olay sonrası ekran görüntüsünde ismi kapatılmayan doktor, üç gün sonra Vuhan polisi tarafından ifadesi alınmak üzere karakola çağrıldı.
Wenliang'ın ölümünden sonra Çin hükümeti ondan özür diledi.
Çin'e dair baskıların artması halinde, Çin yönetiminin uluslararası arenada, koronavirüsün yayılmasından sorumlu tutulabileceği tahmin ediliyor.
Mepa News