Duvara slogan yazan Kürt gösterici kurşunlanarak öldürüldü

Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Kırmaşan kentinde İran güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı slogan yazan Kürt göstericiyi kurşunlayarak öldürdükleri bildirildi.

Duvara slogan yazan Kürt gösterici kurşunlanarak öldürüldü

48 yaşındaki Kürt gösterici Erdelan Kasımi, Kırmaşan şehrinde Taqe Bostan bölgesinde bir arkadaşıyla bir duvara slogan yazıp grafiti çiziyordu. Ardından İran güvenlk güçleri ikini kurşunlayarak yaraladı.

Paris merkezli Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın (KHRN) bildirdiğine göre, Cumartesi günü meydana gelen olayda kurşunlardan biri Kasımi’nin omzuna, biri böbreğine ve biri de kasık bölgesine isabet etti.

KHRN’nin Kasımi'nin vurulmasına ilişkin Farsça açıklamasında, “Görevliler kanaması varken hemen onu Talaqani Hastanesi’ne götürdüler ama acil bir şekilde ameliyata alınmasına izin vermediler. Kasımı birkaç saat sonra da ağır kanama nedeniyle öldü” denildi.

Kasımi’nin yanındaki arkadaşı da belinden vuruldu ve sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Kasımi’nin aslen Gılanexerb ilçesinden olduğu belirtilirken ailesine imzalatılan belgede “Kasımi’nin araç çalarken bıçaklandığı ve öldürüldüğü” ifadesine yer verildi. Cenazeyi alabilmesi için de aileden 16 milyon tümen (500 dolar) alındığı aktarıldı.

Bir turizm şirketi için çalıştığı öğrenilen Kasımi’nin, memleketinde bulunan Taxil Mezarlığı’nda toprağa verildiği belirtildi.

Gece yarısı iki göstericinin yerinin nasıl tespit edildiği henüz kesinlik kazanmasa da İran Devrim Muhafızları Ordusu son dönemlerde büyük metropollerde protestocuları belirlemek için dronelar kullanıyor.

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’nın kamuoyu ile paylaştığı verilere göre, İran’ın genelinde şu ana kadar 52’si çocuk olmak üzere 336 kişi öldürüldü, bunlardan 63’ü Rojhılat kentlerinde meydana geldi.

Protestolarda şu ana kadar 15 bin kişi tutuklandı, bazı protestoculara ölümcül işkence uygulandı.

Veriler: İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı