Ebu Bekir el Bağdadi'nin ilk ve son kez görüldüğü tarihi El Nuri Camii artık yok

Ebu Bekir el Bağdadi'nin ilk ve son kez görüldüğü tarihi El Nuri Camii artık yok

Musullular, 850 yıllık El Nuri Camii'nin kuşatma altında kalan IŞİD tarafından havaya uçurularak harabeye çevrilmesinin şokunu yaşıyor. Camii Irak tarihinin önemli bir parçası olması yanında IŞİD açısından da sembolik bir öneme sahipti. Örgütün lideri Ebu Bekir Bağdadi'nin görüntüleri ilk ve son kez bu camiden dünyaya yayılmıştı.

Musullu Naşwan, 850 yıllık caminin harabeye dönmüş olmasından kaynaklı şaşkınlık ve üzüntüsünü Reuters haber ajansına şöyle anlattı: "Perşembe sabahı kalkıp da El Nuri Camii'nin meşhur Hadba Minaresi'ni göremeyince çok şaşırdım, uzun bir süre yerimden kıpırdayamadım. Oğlumu kaybetmiş gibi hissettim.”

Caminin havaya uçurulmasını değerlendiren Irak Başbakanı Haydar El Abadi, IŞİD'in kendisi için sembolik öneme sahip bu yapıyı patlatmasını, örgütün resmi olarak yenilgiyi kabul ettiğini gösterdiğini, kentin birkaç gün içinde tamamen kurtarılmış olacağını belirtti.

Bağdadi'nin ilk ve son göründüğü yer

EL Nuri Cami

850 yıllık geçmişe sahip El Nuri Cami, örgütün lideri Ebu Bekir el Bağdadi tarafından 2014 senesinde "hilafet ilan ettiğini” duyurduğu, Bağdadi'nin IŞİD lideri olarak ilk ve son görüntüsünün de burada konuşma yaptığı sırada kaydedildiği bir mekandı. 

Cami, 12. yüzyılda Haçlılara karşı kazandığı başarılarla bilinen Selçuklu atabeyi Nureddin Mahmud Zengi tarafından yaptırılmıştı ve meşhur Hadba Minaresi de benzerleri İran ve Orta Asya'da görülen yedi farklı dekoratif tuğla işinin oluşturduğu karmaşık geometrik desenlerden oluşuyordu. Minare, eğik olması sebebiyle özellikle patlamalara karşı savunmasızdı.

Örgütün Musul'u ele geçirdiği Haziran 2014’ten beri IŞİD'in siyah bayrağı Hadba Minaresi'nde dalgalanıyordu.