Efrin'de Kürtçe yer isimlerinin Türkçeleştirilmesi Meclis gündeminde

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, Efrin'de Kürtçe yer isimlerinin Türkçeleştirilmesini Meclis gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a soru önergesi sunan Çiçek, Kürt nüfusunun azaltılması amacıyla demografik mühendislik yapıldığını belirtti.

Efrin'de Kürtçe yer isimlerinin Türkçeleştirilmesi Meclis gündeminde

Hakların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ve Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Cengiz Çiçek, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı'nda, Meclis'e Kürtçe soru önergesi sundu.

Çiçek, Efrin'de köy, cadde ve sokakların Kürtçe isimlerinin değiştirilerek Türkçeleştirilmesini Bakan Hakan Fidan’a sordu.

Çiçek, Meclis’e verdiği önergede “Efrîn özelinde Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt nüfus oranını azaltmaya dönük demografik mühendislik yapılmış, sınır boyundaki yüzbinlerce Kürt yurdundan edilerek yerine Arap nüfus yerleştirilmiştir. Yerleşik halkından ve tarihinden koparılmak istenen Efrîn’de işgal ve ilhak planının kalıcılaştırılması amacıyla asimilasyon politikaları devreye koyulmuştur. Efrînliler, eğitim müfredatı ve dilinin Türkçeleştirilmesi, Kürtçenin yasaklanması gibi uygulamalara maruz bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

Türkçe Okullar Açıldı, Kürtçe Yasaklandı

Tarihte “Kürt Dağı” olarak bilinen Afrin'in nüfusunun yüzde 80-90 arasında Kürtlerden oluştuğunu belirten Çiçek; “Yaklaşık bin yıldır Efrîn’de yaşayan Kürtlerin bölgeden göç ettirilmesi, Efrîn’in Kürtsüzleştirilmesi ile demografik yapının değiştirilmesi, köy ve diğer yerleşim yerlerinin, okulların, meydanların, tarihi mekan isimlerinin Türkçeleştirilmesi, Türkçe okulların açılması ve Kürtçenin yasaklanması kamuoyuna yansımış, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası izleme örgütleri, insan hakları örgütleri ve araştırma enstitüleri tarafından da belgelenmiştir” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından yanıtlanması istemiyle sunulan soru önergesinde şu
sorulara yer verildi:

1. Uluslararası kurumlar tarafından da kaydedilen Efrîn’deki demografik yapının değiştirilmesi üzerine Bakanlık olarak neden herhangi bir çalışma ve kamuoyuna bir açıklama yapılmamıştır?

2. Efrîn’deki köy ve diğer yerleşim yerlerinin, okulların, meydanların, tarihi mekân isimlerinin Türkçeleştirilmesi Bakanlığınızın bilgisi ve onayı dahilinde midir? Değilse söz konusu uygulama kimler tarafından yapılmıştır?

3. Efrîn’de eğitim dili nedir? Türkiye’den atanan öğretmen sayısı kaçtır? Okullarda uygulanan eğitim müfredatı kimler tarafından hazırlanmıştır?

4. Şimdiye kadar Efrîn’e Türkiye’den atanan kamu personeli sayısı kaçtır, görevleri nedir?

5. 2018’den bugüne kadar bölgeye yerleştirilen milletler hangileridir ve şu anda Efrîn’de nüfusları ne orandadır?

6. Türkiye’nin sınırları içerisinde bulunmayan bir şehir olan Efrîn’de Türkiye’nin yıllardır askeri, sosyal ve siyasal dahli bir işgal hareketi değil midir?

7. 2018 yılından önce Efrîn’de 35 bin Êzidî Kürt yaşarken şu anda sadece bin Êzidî Kürdün kaldığı belirtilmektedir. Efrîn’den sürülen yaklaşık 34 bin Êzidî Kürt kimler tarafından nereye göç ettirilmiştir?

İsmi Değiştirilen Koyler

Bölgedeki basın kuruluşlarının yayınladığı haberlere göre 18 Mart 2018’de Türkiye ve silahlı grupların kontrolüne geçen Rojava’nın Afrin kentinde, köy ve meydan isimleri değiştiriliyor.

Bilbilê ilçesindeki Kûtana-Selçuk Obası, Qestel Mixdad-Zafer Obası, Xelîloko –Halilak Obası, Bûkê ise Bak Obası olarak değiştirildi.

Mabeta ilçesinde de Maimala Köyü-Mamal Uşağı, Şiketka Köyü-Maghar Jug, Kurzilê Çê Köyü-Cafer Obası olarak değiştirildi.

Kent merkezinde 2018’den bu yana birçok meydanın da isimlerinin değiştirildiği belirtilen haberlerde, "Özgürlük Meydanı-Atatürk Meydanı, Watanî Kavşağı-Recep Tayyip Erdoğan Kavşağı, Newroz Kavşağı-Salah El Dîn Kavşağı, Kawa Hesinkar Kavşağı’nın ise Zeytin Dalı Kavşağı olarak değiştirildiği" bilgisi yer aldı.

ArtıGerçek