Enfal katliamı toplu mezar açıldı: Anne kucağında bebeğiyle gömülmüş

Enfal katliamı toplu mezar açıldı: Anne kucağında bebeğiyle gömülmüş

Irak’ın güneyindeki Semawe çölünde, Baas rejimi tarafından katledilen Enfal kurbanlarına ait toplu mezarda, kucağında çocukları ile gömülen kadınların cestelerine rastlandı.

Musenna vilayetine bağlı Nugreselam bölgesinde bulunan Semawe çölünde geçen yıl Mart ayında 4 toplu mezar tespit edilmişti. Açılan mezarların birinde çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 75 kurbana ait cesetler çıkarılmıştı.

Rûdaw’a konuşan Germiyan Şehitler Komitesi Müdürü Cabbar Omer, toplu mezarların açılmasına uluslararası gözlemcilerin nazaretinde devam edildiğini belirterek, “Şu ana kadar 75 şehide ait kemik parçaları çıkarıldı. Bunlar DNA tesi için Bağdat’a gönderilecek” dedi.

Omer, “İlk tespitler mezarlardan çıkarılanların Süleymaniye’nin Germiyan bölgesinden getirilen kurbanlara ait olduğunu gösteriyor. DNA testinten sonra kendi topraklarına götürüleceklerdir” diye konuştu.

Cabbar Omer, “Toplu mezarda kucağında bebekleri ile canlı canlı gömülen annelerin cesetleri çıktı. Bu bizi ve burada çalışan ekibi çok etkiledi” dedi.

Kürdistan Şehit ve Enfal Bakanlığı görevlilerinden Enver Omer de, “Şu ana kadar birçok toplu mezarın açılmasına şahit oldum. Ama Semawa çölündeki mezarlardan çıkanlar beni çok etkiledi. Kucağında bebek ile gömülen anneleri görünce şok oldum” ifadesini kullandı.

Kürdistan tarihindeki en büyük jenosid harekatı olarak kayıtlara geçen Enfal 8 aşamada gerçekleştirildi. 12 Mart 1986’da başlayıp, 7 Haziran 1989’da sona eren Enfal döneminde 182 bin Kürt kaçırılarak katledildi, 4500 köy ve 30 ilçe yerlebir edildi.