ENKS'den Esad'a: Kürtlere saygısızlıktır
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Genel Sekreterliği, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, "Kürt meselesi diyorlar, Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey yoktur" sözlerine yanıt verdi ve, "Rejimin Kürtleri inkar etmesi garipsenecek bir durum değildir" dedi.
ENKS'den yapılan yazılı açıklamada, "Suriye Rejim Başkanı’nın Kürtleri inkar ederek Suriye’deki Kürtlere karşı saygısızlık yapmıştır" denildi.
Esad'ın Kürt sorununu yadsıyan sözlerine tepki gösterilen açıklamada şu ifadeler dikkat çekti:
"Suriye’deki diğer bileşenler gibi asil Kürtlerin rejim tarafından inkar edilmesi garipsenecek bir durum değil. Kürtlerin varlığı Suriye devletinin ve Sykes picot anlaşmasının çok öncesine dayanıyor.
Baas rejimi Kürtler halkını sindirmek ve bastırmak için çok sayıda yola başvurmuş, bölgedeki Kürt demografisini değiştirmek için bir çok şovenist ve ırkçı metotlar kullanmıştır.
Kürtlerin mücadelesi, Suriye’nin ulusal mücadelesidir ayrı edilmemelidir. Suriye’deki krize kapsamalı bir çözme ulaşmak Şam’ın tek başına verebileceği bir karar değildir, söz konusu kriz anca Birleşmiş Milletler’in 2254 sayılı kararı kapsamında verilebilecek uluslararası kararlarla mümkün olabilir."
Rus devlet televizyonu Rossiya 24'e konuşan Beşar Esad, Rojava'daki Kürtlerin Türkiye’nin baskıları sonucu Suriye’ye geldiklerini öne sürerek, kendilerini misafir olarak kabul ettiklerini ve vatandaşlık hakkı tanıdıklarını iddia etmişti.
Esad, Kürtlerle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
"Kürt meselesi diyorlar, Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey yoktur. Nedeni de çok açık. Bazı Kürtler hayatları boyunca Suriye’de yaşamıştır. Suriye’nin kuzeyinde (Rojava’da) yaşayan Kürtler geçtiğimiz yüz yılda Türkiye’nin baskıları sonucu kuzeye yerleşmişlerdir, biz de onları misafir olarak ağırladık. Kürt, Ermeni ve diğer farklı gruplarda Suriye’ye yerleşti. O zaman hiç sorunları yoktu.
Örneğin Suriye sorunu Ermeni sorunu diye bir şey yok. Aynı zamanda farklı bileşenlerde ülkede bulunuyor. Bizim onlarla sorunumuz yok, neden Kürtlerle olsun? Ayrımcı fikirleri olan gruplarla sorunumuz var. Özellikle de seksenli yıllardan itibaren. Ancak Türkiye onları öldürmeye ve bastırmaya başlayınca bizde onların buraya gelmelerine izin verdik ve mücadelelerine karşı çıkmadık. Suriye’de vatandaşlık hakkına sahip oldular, aslen Suriyeli değiller. Biz Kürtlere karşı o kadar olumlu yaklaşırken neden bunun adına ‘Kürt meselesi’ deniliyor? Bence bu terim doğru değildir bu bir hayal ve yalanın ürünüdür."