ENKS'ten uyarı: Suriye rejimi İdlib'in ardından Rojava'ya yönelecek

ENKS'ten uyarı: Suriye rejimi İdlib'in ardından Rojava'ya yönelecek

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Üyesi Şelal Gedo yaptığı açıklamada, Suriye krizinin İdlib'te sonlanacağını ve ardından Rusya ile Suriye rejiminin istediği şekilde siyasi çözümü dayatacağını söyledi.

Suriye Muhalefeti İttifakı ENKS Üyesi ve Demokratik Sol Parti Başkanı Şelal Gedo Türkiye'nin Suriye rejimine verdiği İdlib'ten çekilme süresine ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye'ye yeşil ışık yakmaması halinde Türkiye'nin İdlib'e kapsamlı bir saldırı başlatamayacağına dikkat çekti.

Gedo açıklamalarının devamında, Türkiye'nin şimdiye kadar ABD ve Rusya'nın icazeti ile Suriye ve Rojava Kürdistan'ına girebildiğini, Efrin'e saldırdıklarında Rusya'dan yeşil ışık aldığını, Gre Spi ve Sere Kaniye'ye saldırdığında Kürtleri katledip sürgün ettiğinde de ABD'den yeşil ışık aldığını belirtti.

Rusya ile Türkiye arasında gerçekleşmiş Astana ve Soçi mutabakatlarına da değinen Şelal Gedo, Türkiye'nin mutabakata sadık kalmadığını, radikal ve ılımlı muhalifleri birbirinden ayırma sözünü yerine getirmediğini, bundan dolayı Tehrir El Şam'ın (HTŞ) İdlib, Halep, Hema ve Lazkiye'nin çevresinde daha fazla yerleşmesini sağladığını dile getirdi.

İdlib'in ağırlıklı olarak Nusra Cephesi'nin denetiminde olduğuna dikkat çeken Gedo, İdlip'te savaşanların Nusra Cephesine bağlı militanlar olduğunu, Rusya, İran ve Suriye'nin de bunu kabul etmediğini, ABD ve NATO'nun da sessiz kaldğını ifade etti.

Türkiye'nin Suriye'den çıkması halinde siyasi sürecin Rusya'nın istediği rotaya gireceğine dikkat çeken Şelal Gedo, Suriye konusunda Rusya'nın ABD'den daha fazla insiyatif sahibi olduğunu vurguladı.

Suriye rejiminin İdlib'i aldıktan sonra Rojava Kürdistanı'na yöneleceğini belirten Gedo, bu nedenle Kürtlerin bu süreçte birbirleriyle daha fazla kenetlenmesi gerektiğini, fakat Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) buna kapalı olduğunu dile getirdi.

Şelal Gedo açıklamalarının sonunda, Kürt birliği ve ittifakına atıfta bulunarak şunları dile getirdi:

"ENKS heyeti Ankara'da Türkiye Dışişleri Bakanı ile Efrin, Gire Spi ve Sere Kaniye'lilerin topraklarına dönmesi konusunda görüşme yaptığında PYD rahatsızlığını dile getirdi. Oysa PYD ve Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Türkiye ile görüşmeler gerçekleştirmek için yoğunca çaba sarfediyorlar. Daha önceleri, Suriye devriminin ilk yllarında, 2013'ten 2014'e kadar o dönem PYD eşbaşkanı olan sayın Salih Müslim Türkiye'nin en üst kademeleriyle bir çok görüşme yaptı."