Erbil: Anlaşmanın bozulması için Bağdat’a siyasi baskı yapılıyor

Erbil: Anlaşmanın bozulması için Bağdat’a siyasi baskı yapılıyor

Federal Irak hükümetiyle bütçe ve petrol sorunlarının çözümü için oluşturulan Kürdistan Bölgesi heyeti, petrol fiyatlarındaki keskin düşüş nedeniyle daha önce Bağdat ve Erbil arasında imzalanan petrol-bütçe anlaşmasının iptal edilmesi için Bağdat yönetimine baskı yapıldığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, daha önce Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki bütçe ve petrol sorunlarının çözümü için oluşturulan heyet ile  Bakanlar Kurulu binasında bir araya geldi.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Kubad Talabani'nin heyetle gerçekleştirdiği görüşmede petrol fiyatlarında meydana gelen keskin düşüşün ardından Irak'ın mali durumunun ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, heyetteki yetkililer, Irak'ın petrol satışından elde ettiği gelirde ciddi bir düşüş yaşandığını, gelir ve gider harcamalarında kısıtlama meydana geldiğini, bu sebeple Erbil ve Bağdat arasında 2019'da imzalanan bütçe-petrol anlaşmasının iptal edilmesi için ciddi siyasi baskı yapıldığını kaydetti.

Başkan Yardımcısı Kubad Talabani, hükümetin önceliğinin maaşların ödenmesi, halkın temel gereksinimlerinin karşılanması ve sağlıklarının korunması olduğunu belirtti, bunun için de tüm imkanların seferber edileceğini vurguladı.

Adil Abdulmehdi'nin Ekim 2018'de başbakanlık görevine gelmesiyle her iki taraf arasındaki krizin çözümü için bir anlaşma yapılmıştı.

Başbakan Mesrur Barzani, daha önce yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin anayasal sorumluluğunu yerine getirdiğini federal hükümetin de anayasa hükümlerini uygulayarak sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtmişti.

K24