Erbil, Bağdat’tan Kürt çiftçilerin zararlarının tazmin edilmesini istedi

Erbil, Bağdat’tan Kürt çiftçilerin zararlarının tazmin edilmesini istedi

Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde ekinleri yakılan Kürt çiftçilerin zararlarının tazmin edilmesini istedi.

Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irak hükümetine Kürdistani bölgelerdeki Kürt çiftçilerin ekinlerinin korunması ve zararlarının karşılanması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Mahmur’dan Xaneqin’e kadar olan bölgedeki arazilerde yıl içerisinde defalarca yangınların çıkarıldığına işaret edildi.

K24’e konuşan Kürdistan Çiftçiler Birliği Başkanı Yasin Kadir, “Kürdistani bölgelerde şimdiye kadar Kürt çiftçilere ait 2 bin dönümü aşkın arazi yakıldı. Irak ordusu ile Peşmerge güçleri, birlikte o bölgelerin korunması sorumluluğunu üstlenmeli” dedi.

Kürdistan Parlamentosu Tarım ve Su İşleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Şivan Zirari ise, ekinlerin yakılmasının amacının Kürt aileleri o bölgelerden çıkarmak olduğunu kaydederek, yakın bir zamanda Irak Savunma Bakanlığı ve Peşmerge Bakanlığı’nın toplanıp konuyu görüşeceğini bildirdi.

Son yıllarda, Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesi kapsamındaki bölgelere yerleştirilen Araplar ve DAİŞ tarafından sık sık Kürt çiftçilerin ekinleri ateşe veriliyor.