Erbil ile Bağdat anlaştı

Erbil ile Bağdat anlaştı

Kürdistan Bölgesi ile Irak OPEC’in petrol üretimini azaltma kararına ilişkin anlaşmaya vardı.

Kürdistan Bölgesinden bir heyet bugün Bağdat’ı ziyaret ederek Irak Petrol Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, “OPEC kararı kapsamında petrol üretimini azaltma konusunda anlaştık. Ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümetinin daha önce olduğu gibi Deloit üzerinden petrol verilerini şeffaf bir şekilde yayımlamaya devam etmesi için de anlaşmaya vardık” dedi.

Kürdistan Bölgesinin doğalgaz sektörünü geliştirme konusunda da anlaşmaya vardıklarını belirten Awat Şeyh Cenab, doğalgaz üretiminin arttırılarak Irak ve Kürdistan Bölgesinin elektrik sektörünün canlandırılmasında kullanılacağını ifade etti.

Irak Petrol Bakanı Samir Hezban ise, “Toplantıda OPEC anlaşması çerçevesinde Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta petrol konusunu görüştük. Bilindiği gibi geçen hafta 23 ülke birlikte OPEC’in petrol üretimini yüzde 23 civarında azaltma kararına bağlı olduğumuzu açıkladık” dedi.

Samir Hezban, yüksek miktarda petrol üretiminin dünya piyasalarına sürülmesi ve kullanımı ile fiyatının düşmesi sonucundan acilen bazı kararların alınması gerekliliğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Kürdistan Bölgesi ile varılan doğalgaz anlaşmasına değinen Bakan Hezban, “Doğalgaz sektörünü müzakere ettik. Kürdistan Bölgesinde tespit edilen yüksek orandaki rezervin bulunduğu bir doğalgaz sahasında şu anda çalışmalar yürütülmüyor. Kürdistan Bölgesi Hükümeti bu sahada çalışmaların başlatılarak üretilecek gazın elektrik sektöründe kullanılması ile ilgili teklifimizi görüşüyor. Heyette de bununla ilgili olumlu bir izlenim gördüm. Bunun için Kürdistan Bölgesindeki kardeşlerimizle anlaşmaya varmak için uzman bir ekip göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

Hezban, iki taraf için önemli olan şeffaflık konusunu da görüştüklerini belirterek, “Bu konuda iki hükümetin Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanlıkları arasında dayanışma ve ortak koordinasyon kurulması konusunda anlaştık” diye konuştu.