Erbil ile Nashville ‘Kardeş Şehir Protokolü’nü imzaladı

Başkent Erbil ile ABD’de “Küçük Kürdistan” diye adlandırılan Nashville resmen "Kardeş Şehir" oldu.

Erbil ile Nashville ‘Kardeş Şehir Protokolü’nü imzaladı
ABD'nin Tennessee eyaletinin başkenti Nashville, kentteki yoğun Kürt nüfusu ve etkinliği nedeniyle “Küçük Kürdistan” diye adlandırılıyor. Yaklaşık 25 bin Kürdün yaşadığı kentte Nashville İl Meclisi geçen Temmuz ayında Erbil’i “Kardeş Şehir” ilan eden kararı kabul etmişti.
 
Bu amaçla bugün düzenlenen özel bir törende iki kent arasındaki ortak protokol Erbil Valisi Umed Xoşnav ve Nashville Belediye Başkanı John Cooper tarafından imzalandı.
 
Belediye Başkanı John Cooper, Orta Doğu'da “kardeş şehir” oldukları ilk kentin Erbil olduğunu ve bu yüzden Erbil’in kendileri için çok özel olduğunu söylemişti.
 
Nashville, 1990’da Kanada’nın Edmonton, 1991’de Fransa’nın Cannes, 1995’te Kuzey İrlanda’nın Belfast, 2003’te Almanya’nın Magdeburg, 2007’de Çin’in Taiowen, 2009’da Arjantin’in Menzdoza, 2013’te Avustralya’nın Tamworth, 2014’te Japonya’nın Kamakura ve 2020’de ise Çin’in Chendu kentleri ile kardeş şehir olmuştu.
 
Nashville bir müzik kenti
 
Nashville, müzik dünyasındaki zengin ve etkili tarihi geçmişi nedeniyle “Müzik Şehri” olarak da anılıyor. Country veya batı müziğinin merkezi olarak bilinen şehir yıllarca müzik endüstrisindeki en popüler mekanlardan biri olan ve birçok efsanenin performans sergilediği Grand Ole Opry Hall'a ev sahipliği yapıyor.
 
Nashville ayrıca en büyük plak şirketleri ve stüdyoların bulunduğu şehir durumunda. Bu yüzden müzisyenler, şarkı ve söz yazarları, müzik yapımcıları burayı tercih ediyor. Dünyanın her yerinden şarkı yazarlarının birlikte çalışmak için akın ettiği Nashville’de her yıl şarkı yazarları için iki ayrı festival düzenleniyor.
 
Nashville, Vanderbilt Üniversitesi'ndeki Blair Müzik Okulu ve Belmont Üniversitesi'ndeki Mike Kurb Koleji dahil birçok prestijli müzik eğitimi okuluna ev sahipliği yapıyor.
 
Kardeş Şehir
 
Kayıtlara geçen ilk çağdaş kardeş şehir uygulaması, I. Dünya Savaşı sonrasında, Birleşik Krallık'ın Keighley şehri ile Fransa'nın Poix-du Nord şehirleri arasında 1920 yılında imzalandı.
 
Ardından 1931'de ABD’nin Ohio vileyeti ile İspanya’nın Toledo kenti kardeş oldu. Amaç, şehirler arasında özellikle kültürel ve eğitimsel alışveriş alanlarında barışı ve anlayışı teşvik etmekti.
 
Şehirler, kültürel alışveriş, ekonomik koordinasyon, eğitim ve akademik ilişkiler, turizm ilişkileri, insani amaçlar, siyasi ve diplomatic ilişkiler ve toplumlar arası ilişkiler nedeniyle kardeş şehir oluyor.