Erbil’den Bağdat’a 140. Madde için 2 öneri

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, 140. Madde’nin uygulanması için Irak’a 2 öneride bulunarak bu maddeye ilişkin tazminat hükümlerinin 2 sene içerisinde uygulanmasını talep etti.

Erbil’den Bağdat’a 140. Madde için 2 öneri

Irak Anayasası 140. Madde Yüksek Komisyonu Kürdistan Bölgesi Hükümeti Temsilcisi Dijwar Faik, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:

“Tazminat meselesi 18 yıldır çözülmüş değil”

“2 öneri sunduk. Birincisi, ithal Araplara 20 milyon dinar tazminat ödemek yerine dönmeleri karşılığında değeri 20 milyon dinardan az olmamak koşuluyla kendilerine arazi vermek; ikincisi, Irak Hükümeti’nden gerekli parayı tahsis etmesini ve tazminat konusunu iki yıl içinde tamamlamasını istemek. Tazminat meselesi 18 yıldır çözülmüş değil.”

“17 yıldır sessiz olan Irak Savunma Bakanlığı neden şimdi konuşuyor?”

Irak Savunma Bakanlığı ve Tarım Bakanlığından çiftçilere tarlalarında çalışmaları için izin vermeleri talebinde bulunduklarını belirten Dijwar Faik, “Irak Savunma Bakanlığından, sorun çözülene ve arazi asıl sahiplerine dönene kadar engellemeleri iki yıl süreyle askıya almasını istedik. 17 yıldır sessiz olan Irak Savunma Bakanlığı neden şimdi konuşuyor?”

140. Madde

Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin (Diyala, Musul, Selahaddin) statüsüyle ilgili olan 140. Madde; normalleşme, nüfus sayımı ve referandum aşamalarından oluşuyor.

Yasa ve usullere göre, yerinden edilmişlere verilen tazminatın miktarı 10 milyon dolarken ithal Araplara ise dönmeleri karşılığında bu meblağın iki katı ödeniyor.

Muhammed Şiya es-Sudani Hükümeti kurulduktan sonra, Irak Anayasası'nın 140. Maddesini Uygulama Yüksek Komitesi yeniden faaliyete geçirildi.

Komiteye El-Fetih İttifakı Başkanı Hadi Amir başkanlık yapıyor. /Rudaw