Erbil’den Bağdat’a çağrı: Kürdistan Bölgesi’nin mali hakları bütçede olduğu gibi ödenmeli

Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını bütçe yasasında belirtilen meblağa göre ödemesi için Bağdat hükümetine çağrısında bulundu.

Erbil’den Bağdat’a çağrı: Kürdistan Bölgesi’nin mali hakları bütçede olduğu gibi ödenmeli

Kürdistan bölgesi Bakanlar Kurulu Başbakan Mesrur Barzani’nin başkanlığında toplantı.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de hazır bulunduğu toplantıda Erbil ile Bağdat arasında yaşanan bütçe sorunu ve Kerkük’te yaşanan gelişmeler ele alındı.

Bakanlar Kurulu, Bağdat’ın federal bütçe yasasında belirlendiği gibi, 906 milyar dinarlık bölümü Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşına ödenen 1 trilyon 375 milyar dinarlık aylık mali haklarının tamamını göndermesi gerektiğini vurguladı.

Kerkük’te yaşanan gerginliği de değerlendiren Kurul, kentte yaşanan son olaylarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi. Kurul ayrıca Kerkük'te zulme karşı barışçıl gösteri yapan Kürt vatandaşlara yönelik şiddeti kınadı.

Bakanlar Kurulu, Kerkük'te göstericilere karşı silah kullanarak sivillerin hayatını kaybetmesine neden olan kişiler hakkında en kısa sürede yasal işlem başlatılarak yargılanmaları çağrısında bulundu.

Toplantıda 2023 Irak Federal Bütçe Yasası’nın uygulanması için Erbil ile Bağdat arasında yapılan son görüşmeler ele alındı.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin memur ve çalışanlarının maaş ve mali haklarından sorumlu olduğuna dikkati çeken Kurul, Bağdat'ın bu hakları ödememe konusundaki tavrını endişe verici olarak yorumladı.

Irak bütçe yasasında Kürdistan Bölgesi’nin toplam payı 16 trilyon 498 milyar dinar olarak belirlenmiş. Buna göre her ay Bağdat’ın Erbil’e 1 trilyon 375 milyar dinar göndermesi gerekiyor.

Ancak Irak hükümeti, 3 Eylül günü gerçekleştirdiği toplantıda Kürdistan Bölgesi’ne Eylül, Ekim ve Kasım ayları için “kredi şeklinde” sadece 500 milyar dinar gönderme kararı aldı. Bağdat ayrıca Temmuz ve Ağustos ayları için de Kürdistan Bölgesi’ne herhangi bir ödeme yapmadı.

Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi’nin bütçe yasasının yürürlüğe girdiği 25 Haziran 2023 tarihinden bugüne kadar yasa kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğine dikkati çekti.

Irak hükümetini bu kararını gözden geçirmeye davet eden Kurul, Kürdistan Bölgesi'nin mali haklarını bütçe yasasında belirtilen rakamlarla ödemeye çağırdı.

Irak genelinde çalışanların gecikmeden aylık maaşlarını aldığına ve aynı kriterlerin Kürdistan Bölgesi’nde de uygulanması gerektiğine vurgu yapan Kurul, bu konudaki adaletsizliğin aşılmasını, mali hakların anayasadaki eşitlik ilkesi çerçevesinde harcanmasını istedi.