Erbil’e balistik füze saldırısı: Saldırıya ilişkin yeni bilgiler

Erbil’e balistik füze saldırısı: Saldırıya ilişkin yeni bilgiler

Dün gece saat 23.00 sularında Erbil’e yönelik İran tarafından düzenlene İHA ve füzeli saldırıya ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. Saldırıda Kürd iş insanı Pêşrew Dizayi'nin evinde bulunan Iraklı iş insanı da yaşamını yitirdi. 

Erbil’e 10 balistik füze fırlatıldı ve 8 sivil yerleşim yeri isabet aldı.

Kürd iş insanı ve ailesi hedef alındı

Atılan füzelerden 5’i Pêşrew Dizayi’nin evine isabet etti.

Saldırıda evine 5 füze isabet eden Kürd iş insanı Pêşrew Dizayi, 1 yaşını doldurmamış kızı Jina ve evinde misafir olan Bağdat nüfusunda kayıtlı iş insanı hayatını kaybetti. Evdeki Pêşrew Dizayi’nin eşi, kızı, oğlu ve 2 Filipinli çalışan yaralandı. Saldırıda evi hedef alınan iş insanı Pêşrew Dizayi’nin oğlu bir kolunu kaybetti.

Iraklı iş insanı yaşamı yitirdi

İsabet alan diğer yerleşim yerlerinde ise 12 vatandaş çeşitli yerlerinden yaralandı. Toplamda saldırılarda 3 sivil yaşamını yitirdi, 17 sivil yaralandı.

Saldırıda Pêşrew Dizayi’nin evinde bulunan Irak'ın Bağdat kentinde ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail de yaşamını yitirdi.

Saldırıyı İran üstlendi

İran resmi haber ajansı IRNA, İran Devrim Muhafızları Ordusunun yazılı açıklamasını son dakika duyurdu.

Açıklamada "İran'ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları, gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusu'nun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi” denildi.

Devrim Muhafızları Ordusu konuyla ilgili yayımladığı ikinci yazılı açıklamasında, "Son dönemdeki terör saldırılarıyla bağlantılı liderlerin ve kilit unsurların toplanma yerleri, özellikle Suriye'de işgal altındaki bölgelerdeki IŞİD terör örgütü tespit edilerek bir dizi balistik füze fırlatılarak imha edildi" denildi.

Açıklamada, IŞİD’in üstlendiği Kirman'daki canlı bomba saldırısı, Rask kentinde güvenlik güçlerine hedef alan saldırı ile Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey komutanlarından Razi Musevi'nin öldürüldüğü saldırılara işaret edildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan üçüncü açıklamada ise, Suriye topraklarındaki IŞİD’e ait hedeflerin yanı sıra Erbil kentinde “İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının” da balistik füzelerle hedef alındığı iddia edildi.

Jina ilk kez doğum gününü kutlayacaktı

İran’ın Mossad’ın karargahı olduğunu iddia ettiği ev, Falcon Grup sahibi Kürd iş insanı Pêşrew Dizayi’nin eviydi. Ve Dubai’de bulunan iş insanı 25 Ocak’ta 1 yaşına basacak olan kızı Jina’nın doğum günü için Erbil’de bulunuyordu. Ancak korkunç saldırıda ilk doğum gününü kutlayacak olan Jina doğum günü mumunu üfleyemeden hayattan koparıldı.

Erbil’de saldırı protesto edilecek

Öte yandan Erbil Valiliğinden yapılan açıklamada İran’ın Erbil’e yönelik saldırıların saat 10.30’da Birleşmiş Milletler binası önünde protesto edileceği duyuruldu. Açıklamada protestoya katılım çağrısı yapıldı. /Rudaw