Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nü açtı: Geçiş ücreti 200 TL
Erdoğan, yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nü açtı. Şirketlere günlük 45 bin araç garantisi verilen köprüden otomobiller 200 liraya geçecek.
Yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuştuğu törenle açıldı.
Köprü için şirketlere günlük 45 bin geçiş garantisi verildi.
Geçişlerin ilk bir hafta ücretsiz olacağını duyuran Erdoğan, geçiş ücretinin otomobiller için 200 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
Erdoğan, "Biliyorsunuz yap-işlet-devret… Ve buradan aldığı para, aylık yıllık bedel eğer yüklenici firmanın aleyhineyse farkı kim ödeyecek? Onu bizler devletin kasasından ödeyeceğiz" dedi.
Köprü, Asya ve Avrupa’yı denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise altıncı kez birleştiriyor.
Dünyanın en uzun asma köprüsü
Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprü, kısmen inşa hâlinde olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olarak faaliyet gösterecek.
Köprü, 2 bin 23 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya’daki Akashi Kaikyo Köprüsü’nü geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü oldu.
Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:
"1,5 saatlik yol sadece 6 dakikada tamamlanacak; yılda 415 milyon avro akaryakıt tasarrufu sağlanacak. Hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar avro ilave katkı olacağına işaret ediyor.
Yap İşlet Devret modeli ile inşa ettiğimiz son eserdir. İnşallah devamı gelecek, bununla kalmayacağız. Ülkemizde bu modelin en başarılı örnekleri bizim dönemimizde ortaya çıkmıştır.
Bu model ile peşin parayla zaten yapamayacağımız projeleri kısa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz.
Garantili işletme döneminde de kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserler, sonrasında da uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir."