Erdoğan Suudi Arabistan’da konuştu: Görülmemiş bir barbarlıkla karşı karşıyayız

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde konuşan Erdoğan, Gazze'ye yönelik yaptığı açıklamada "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir barbarlıkla karşı karşıyayız" dedi.

Erdoğan Suudi Arabistan’da konuştu: Görülmemiş bir barbarlıkla karşı karşıyayız

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenleniyor.

Zirveye katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu sıralar burada bir konuşma yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

" 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Ramallah'a yaşananları tarif etmeye kelimeler kifayetsiz kalıyor. Hastanelerin, ibadethanelerin, okulların, mülteci kamplarının, ambulansların bombalandığı güvenli denilen bölgelere göç eden sivillerin katledildiği tarihte eşi benzeri görülmemiş bir barbarlıkla karşı karşıyayız.

Hastane koridorlarında masum bedenleri sıra sıra dizilen çocuklar, sevip koklayamadıkları evlatlarına sarılarak can veren analar, enkaz yığınına dönen binalarda elleriyle aile fertlerini arayan babalar hasılı doğrudan sivilleri hedef alan saldırılarda yitip giden hayatlar tam 36 gündür süregiden vahşetin birer şahididir.

Vatanını savunan Filistinliler ile İsrail'i aynı kefeye koymamız mümkün değildir.

“Batılı ülkeler ateşkes çağrısı bile yapmıyor”

BM'ye göre katledilen 12 bine yakın Filistinlinin yüzde 70'i kadın ve çocuklar. Batılı ülkelerin Filistindeki katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir. Gazze'de 12 bin insan ölmüş, tamamı yıkılmış ama Batılı ülkeler ateşkes çağrısı bile yapmıyor.

ABD ve Batılı ülkeler savunuculuğunu yaptığı değerleri İsrail'in ihtiraslarına kurban ettiler. Dünyanın dört bir köşesinde katliama karşı yükselen sesleri ümitvar buluyoruz. İsrail destekçilerinin bu sese kulak vermesini bekliyoruz.

Çatışmaların durması ve insani yardım için gayret gösteren diğer ülkeleri de tebrik ediyorum. Kanser hastaları ve çocuklar başta olmak üzere yaralı tedavisi ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

“Kudüs kırmızı çizgimizdir”

Gelinen aşamada birinci öncelik ateşkesin sağlanması ve insani yardımların kesintisiz ulaştırılmasıdır. Acil olan birkaç saatlik ara değil kalıcı ateşkestir.

Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Barış şehri olarak bilinen Kudüs'ün ve tüm Filistin topraklarının eski günlerine kavuşması hepimizin dileğidir.

"İsrail yönetimi yol açtığı tahribatı tazmin etmek mecburiyetindedir"

Bir diğer kritik mesele tazminat konusudur. İsrail'i her seferinde daha pervasızlaştıran faktör katlettiği topraklarını işgal ettiği, yaktığı, yıktığı, zulmettiği insanlara zararı tazmin etmemesidir. Batının şımarık çocuğu gibi davranan İsrail yönetimi yol açtığı tahribatı tazmin etmek mecburiyetindedir.

Bu gerçekleşene kadar İslam dünyası olarak Filistinli kardeşlerimizi elbette sahipsiz ve çaresiz bırakamayız. Gazze'nin yeniden ayağa kaldırılması için İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir fon kurulması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak Gazze'nin inşa ve ihyasına her türlü desteği vermekten imtina etmeyeceğimizin bilinmesini isterim."