Erdoğan ve Putin'den ilk açıklamalar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasında çok boyutlu işbirliği olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 25 milyar doları geçtiğini ve hedeflerinin ise 100 milyar dolar olduğunu söyledi. Rusya lideri Putin ise ülkesinin, uçak sanayi alanında dünya çapında lider ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Erdoğan ve Putin'den ilk açıklamalar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasında çok boyutlu işbirliği olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 25 milyar doları geçtiğini ve hedeflerinin ise 100 milyar dolar olduğunu söyledi. Rusya lideri Putin ise ülkesinin, uçak sanayi alanında dünya çapında lider ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Günübirlik çalışma ziyareti için Moskova'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Jukovski Uluslararası Havaalanına Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Moskova'ya gitti.

Erdoğan ziyaretinin başında MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'na katıldı. Erdoğan ve Putin fuarın açılış töreninde konuştu.

İlk olarak sözü alan Putin, "Rusya uçak sanayiinin lider ülkelerinden birisi. Uçak sanayiimizin perspektifi uluslararası işbirliğine bağlı. Tasarımcılarımız ve bilimadamlarımız arasında işbirliğimizin daha yoğun olmasını istiyoruz. İstiyoruz ki fuarımız daha fazla ilgi gören bir alan olsun. Görkemli bir şovun bir araya geldiği önemli bir fuar. Geleneksel olarak pek çok ülkeden katılımcılar var. Çin Halk Cumhuriyeti, havacılık fuarının ana partneridir" diye konuştu.

 “Bu işbirliğimizin daha yoğun ve işlevsel olmasını umut ediyoruz. İstiyoruz ki, uluslararası fuarımız alışveriş ve işbirliği için daha fazla ilgi gören bir alan olsun” diyen Putin konuşmasına şunları ekledi:

“Gerek helikopter, gerek sivil havacılık, gerek insansız uçaklar konusunda yeni projelerimizi görme fırsatımız bulacaksınız. Bugünkü fuar sahasında Eski Sovyet uçaklarını görme şansını da bulacaksınız. İkinci Dünya Savaşı'nda bulunmuş, sonrasında restore edilerek tekrar uçabilir hale getirilmiş durumdalar. Fuarın son bölümünde ise Rusya'nın yeni uçaklarının katıldığı pilotaj şovunu göreceksiniz.”

Erdoğan: Hedefimiz 100 milyar dolar

Ardınan konuşan Erdoğan ise, MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın devet ettiği için Putin'e teşekkür etti.

“MAKS-2019'u kendi alanının lider fuarlarından biri olarak görüyoruz” diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Bizim de bu sene 14'üncüsünü gerçekleştirdiğimiz İDEF fuarımız var. MAKS-2019 tarzı Teknofest festivalimizi de düzenliyoruz. Dünyanın en büyük havalimanlarından İstanbul Havalimanı'nın ilk etabını bu yıl devreye aldık. Tüm aşamalarıyla faaliyete geçtiğinde yılda 200 milyon yolcuyu ağarlayacaktır. Bunun yanında savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinde söz sahibi bir ülke haline geliyoruz. Dünyanın en hızlı büyüyen şirketleri arasında ihracat rakamlarını her yıl artırıyoruz. Toplam ihracat 2.5 milyar dolara ulaştı.”

Erdoğan, “Rusya'dan gelen turist sayısında rekor üstüne rekor kırılıyor. Bu yıl 6 milyon Rus turistin gelmesini bekliyoruz. Aramızdaki ticaret hacmi 25 milyar doları geçti, hedefimiz 100 milyar dolar” dedi.

Erdoğan ve Putin, Jukovski Uluslararası Havaalanı'nda gerçekleştirecekleri baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin tüm yönleriyle ele alınması beklenen görüşmelerde, Suriye başta olmak üzere, bazı bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.