Erdoğan yine 'gaz müjdesi' verdi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Zonguldak'ta Filyos Limanı açılışında yaptığı konuşmada, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu açıkladı. Erdoğan sabahleyin Sakarya bölgesinde 405 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu duyurmuştu.

Erdoğan yine 'gaz müjdesi' verdi

Erdoğan'ın Cuma günü açıklayacağı müjdenin yeni bir doğalgaz rezervi olduğunu dün Bloomberg okuyucularına duyurmuştu. Filyos Limanı açılışında konuşan Erdoğan'ın açıklamasında öne çıkanlar şu şekilde:

"Karadeniz'deki Sakarya Gaz sağında tespit ettiğimiz doğal gazın kara bağlantısı ve işleme sahasına ev sahipliği yapacak. Fatih sondaj gemimiz geçtiğimiz yıl toplamda 405 milyar metreküplük rezerv keşfettik. 2020 yılında denizlerde yapılan en büyük keşif olarak tarihe geçti. Artık bütün bunları yaparken acaba kim neder yok. Fatih sondaj gemimiz yine Sakarya Gaz sahasındaki Amasra kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı. Hayırlı olsun. Böylece keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz gazını 2023 yılında kullanıma sunmak için arkadaşlarımız canla başla çalışıyor.

Amasra-1 kuyusunun çevresindeki sondajlama çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu bölgeden yeni müjdeli haberler bekliyoruz.

Denizdeki doğal gazı karaya üç etapta çıkarmayı planlıyoruz. Birinci aşama deniz tabanında kurulacak doğal gaz üretim sistemleridir. İkinci aşama karada doğal gazı işleyecek ve kullanıma hazır hale getirecek tesistir. Üçüncü aşama ise denizdeki sistemle, karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattıdır.

Bu yıl 2 bin megavatı güneş ve 2 bin megavatı rüzgar olmak üzere toplam 4 bin megavatlık yenilenebilir enerji yatırımını harekete geçirmiş olacağız."

Sputnik