Erdoğan'dan Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararına tepki

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna gerilimi hakkında, "Bir Karadeniz ülkesi olarak bölgede barışı hakim kılmak adına tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz" dedi.

Erdoğan'dan Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararına tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna'ya hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin davetine icabetle Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi'nin onuncu toplantısı için Kiev'e gideceklerini belirten Erdoğan, bugünün aynı zamanda Ukrayna ile tesis edilen diplomatik ilişkilerin 30'uncu yıl dönümü olduğunu, bu ziyaretin ayrı bir anlam ve önem taşıdığını söyledi.

Zelenskiy ile ikili görüşmenin ardından konsey toplantısına başkanlık edeceklerini ifade eden Erdoğan, "Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi tüm boyutları ile gözden geçireceğiz. Ortak gündemimizde yer alan önemli bölgesel ve uluslararası konularda da fikir teatisinde bulunacağız. Muhtelif alanlarda anlaşmalara imza atarak ilişkilerimizin ahdi zeminini daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.

Türkiye'nin Ukrayna ile ilişkilerinde son yıllarda özellikle ticaret, yatırımlar, turizm ve savunma sanayi gibi alanlarda ciddi mesafeler kat edildiğini dile getiren Erdoğan, salgına rağmen geçen sene Ukrayna'dan gelen 2 milyondan fazla ziyaretçinin Türkiye'de misafir edildiğini ve yeni bir rekora imza atıldığını belirtti.

İkili ticaret hacminin de 2020'ye kıyasla yaklaşık yüzde 60 artarak 7,5 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Erdoğan, 10 milyar dolarlık hedefe varma yolunda kararlı adımlarla ilerlediklerini, ziyaret vesilesiyle imzalanacak serbest ticaret anlaşmasıyla bu hedefe kısa zamanda ulaşılacağına inandığını belirtti.

“Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egenemliğini destekliyoruz”

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ukrayna'nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları ve bölgede yaşanan gerilimi yakından takip ediyoruz. Stratejik ortağımız ve komşumuz Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz. Biz de bir Karadeniz ülkesi olarak bölgede barışı hakim kılmak ve tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz.

İhtilafın barışçı yöntemlerle ve uluslararası hukuk temelinde çözülmesi gerektiği aşikardır. Bölgemizde barış ve güven ortamının tesisi amacıyla üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu, bu vesileyle bir kez daha vurguluyorum.

Ukrayna ile ilişkilerimizin ana unsurlarından olan Kırım Tatarları başta olmak üzere soydaşlarımızın durumuna özel ihtimam gösteriyorum. Kiev'de yapacağımız görüşmelerin gündeminde her zamanki gibi bu konu da üst sıralarda yer alacaktır. Kiev'deki temaslarımızın Ukrayna ile ilişkilerimizin güçlenmesine önemli katkılarda bulunacağını da inanıyorum."

İsrail Cumhurbaşkanı’nın Ankara ziyareti

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Türkiye ziyareti konusunda, Erdoğan, "Mart ayının ortalarında bu ziyaret gerçekleşecek" dedi.

Erdoğan, Yunanistan tarafından geri itilen 12 sığınmacının ölümüyle ilgili,  "Her şeyden önce 12 insanın orada donarak ölümüne seyirci kalmak yenilir, yutulur bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi’nin Kavala kararı

Avrupa Konseyi'nin tutuklu iş insanı Osman Kavala kararı hakkında Erdoğan, " Açık ve net söylüyorum bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Şu anda mahkemelerimizin vermiş olduğu bir karar var. AİHM ne demiş Avrupa Konseyi ne demiş bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Bu saygıyı duymayanlara da bizim saygımız olmayacaktır" dedi.

Kabil havalimanı güvenliği anlaşması

Erdoğan, Katar ile Türkiye’nin Kabil havalimanın güvenliği konusundaki anlaşması hakkında, “Taliban, bu konuda ne gibi tavır takınacaklarını belirlemiş değiller. Kabil Havalimanı'na inen uçaklarda Taliban'ın kabul etmeyeceği şekilde birçok yolcunun bulunması sonucu olumsuz etkiledi. Bu işin olumlu gelişmesi halinde Katar ile buradaki desteğimizi sürdüreceğiz. Süreci işletelim istiyoruz. Görüşmelerimiz her iki ülke arasında devam ediyor” dedi.