Erdoğan'dan 'Berat Albayrak' açıklaması

AK Parti İzmir İl Kongresinde konuşan Erdoğan, CHP'nin “128 milyar doları buharlaştırdılar” iddiasına, "MB'nın şimdi 95 milyar dolar döviz rezervimiz var” sözleri ile yanıt verdi.

Erdoğan'dan 'Berat Albayrak' açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Halkapınar Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti İzmir 7. Olağan İl Kongresi'ne katıldı.

Erdoğan konuşmasının ardından buradan Hakkari ve Nevşehir il kongrelerine canlı bağlantı katıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 10-14 Şubat tarihleri arasında Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Gare Dağı bölgesinde PKK’ye yönelik gerçekleştirdiği operasyon üzerinden muhalefeti eleştiren Erdoğan, “Dünyanın hiçbir yerinde terör örgütünü savunan aydınlar, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler göremezsiniz. Ancak ülkemizde böyle kirli bir zihniyet hep olagelmiştir, bugün de var. Burada sesleniyorum; ey CHP ey Kılıçdaroğlu Diyarbakır annelerinin semtine hiç uğradın mı? Diyarbakır'daki o terör örgütü mağduru aileleri hiç ziyaret ettin mi, orada neler oluyor haberin var mı? Onurlu bir duruş sergileyerek terör örgütünü kınamak yerine hep devleti suçlayan bu kirli zihniyetin her masumun katlinde vebali bulunuyor, senin de vebalin var” dedi.

Gare operasyonu hakkında CHP ve İYİ Parti genel başkanlarını bakanlar yoluyla bilgilendirdiklerini hatırlatan Erdoğan, “Gittiler belgeleriyle hangi soruyu sorarlarsa sorsunlar cevaplayın dedim. İkili görüşmelerden sonra bu yapıldığı halde daha sonra Meclis'te maalesef tamamıyla sınır aşan bir yapıyla bu iki arkadaşıma edep dışı her şeyi yaptılar. İşte onun için biz diyoruz ki Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin başında siyasetin kendi mecrasında oraya gelen bir genel başkan olarak değil bir proje olarak bulunmaktadır” diye konuştu.

Erdoğan, “Nitekim Gara operasyonunun milletimizin üzerinde yarattığı öfkeyi PKK'nın üzerinden uzaklaştırmak, uluslararası alanda PKK'nın güç durumda kalmasını engellemek için akla ziyan yollara başvurması bu tespiti bir kez daha doğruluyor. Berat Beyle ve onun üzerinden şahsımızla ilgili kampanyaya hız verilmesinin amaçlarından biri de budur” diye ekledi.

"Kayyum atamaya devam edeceğiz"

“Bunların işi milletimizin hakkını hukukunu menfaatini savunmak değil kendi karanlık gündemlerine malzeme üretmektir” diyen Erdoğan, “Üretimin durduğu, Kandil'e devletin verdiği paranın gönderildiği, hizmetin olmadığı bu yerlere biz bugün de yarın da kayyum atamaya devam edeceğiz. Sizlerle ben gurur duyuyorum. Bu yolda farklı yürüyeceğiz. PKK'lı teröristlerin hakkını savunmak için dünyayı ayağa kaldırmayı iyi bilirler. Ankara'dan İstanbul'a teröristlerle yürümeyi de bilir bu Bay Kemal. Türkiye düşmanlarının verdikleri her malzemenin üzerine atlamayı da bilirler” şeklinde konuştu.

Berat Albayrak açıklaması

- Berat Bey'in önce enerjide ardından ekonomide ifa ettiği görevlerdeki en büyük talihsizliği 'damat' sıfatının bu alanlardaki birikimi ve gayretinin önüne geçirilmiş olmasıdır. Eğer herhangi bir siyasetçi olarak bu işleri yapsaydı kendisiyle ilgili değerlendirmeler daha objektif yapılabilirdi. 

Türkiye'nin son dönemde enerji alanında attığı adımların temelinde Berat Bey'in bakanlığı döneminde yaptığı stratejiler yer alıyor. Bunu başardığı için çıldırıyorlar.

Berat Bey de hukuk çerçevesinde yargıda hakkını arayacaktır. Aynı şekilde biliyorsunuz ben de birçok dava açtım. Açtığım her davayı da kazanıyorum. 

"MB'nin şimdi 95 milyar dolar döviz rezervi var"

CHP'nin “128 milyar doları buharlaştırdılar” iddiasına yanıt veren Erdoğan, Merkez Bankası'nın döviz işlemlerinde haksız kazanç, hukuka ve ahlaka aykırı işlemin yapılmadığını dile getirdi.

Erdoğan, "(Merkez Bankasının döviz rezervi) Göreve geldiğimizde 27.5 milyar dolar döviz rezervi vardı MB'nın şimdi 95 milyar dolar döviz rezervimiz var. Ama bir rakam daha söyleyeceğim. Başbakanlığım döneminde bu döviz rezervinin (2013) 132 milyar dolara kadar çıktı. Ondan sonra bir düşüşle 95'e indik. Bu ne demektir biz yeniden 132'ye de çıkarız, 200'e de çıkarız. Çünkü biz bu işi biliyoruz. Bizim akıl hocalarımız Batı değil. CHP'nin akıl hocaları orada, IMF. Biz birbirimizle dayanışma halindeyiz. Kendi işimizi kendimiz görürüz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgını ekonomik ve sosyal etkilerimizin sürdüğü şu dönemde döviz rezervleri üzerinden Berat Beyin aleyhinde yürütülen haksız ve seviyesiz kampanyanın amacı kesinlikle bu konuda bilgi sahibi olmak değildir. Çünkü biz bunların kendilerine en kritik konularda bilgilendirdiğimizde ne yaptıklarını biliyoruz. Kafası karışmış olabilecek vatandaşlarımız için döviz rezervi konusuna açıklık getirmek istiyorum. Bir süredir zaten ekonomik saldırı altında olan Türkiye'nin salgınla birlikte uluslararası alanda ortaya çıkan finansal dalgalanmalara karşı da tedbir geliştirmesi gerekiyor.

Bu zorlu dönemde ödemeler dengesi tarafında bir sıkıntıyla karşılaşmamak için planlı ve kontrollü döviz işlemleri yapıldı. Bu işlemlerin tamamı da piyasa kuralları çerçevesindedir. Ne dövizin buharlaşması ne de herhangi bir istismar haksız kazanç hukuka ve ahlaka aykırı işlem söz konusudur. Bu döviz işlemleri sayesinde ülkemiz uluslararası alanda ciddi etkilere yol açan şoklara rağmen hedeflerine bağlı kalmayı başardı. “