Ermenistan'dan 2 PKK'linin Türkiye'ye teslim edilmesine ilişkin açıklama

Ermenistan Ulusal İstihbarat Servisi ve Adalet Bakanlığı 2 PKK üyesinin Türkiye teslim edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Ermenistan'dan 2 PKK'linin Türkiye'ye teslim edilmesine ilişkin açıklama

PKK’nin askeri kanadı HPG, 25 Eylül’de yaptığı açıklamada Atilla Çiçek ve Hüseyin Yıldırım isimli 2 üyelerinin Ermenistan tarafından Türkiye’ye teslim edildiğini duyurdu.

Ermenistan’ın ilk kez Türkiye’ye 2 kişiyi teslim etmesi iki ülke arasındaki normalleşme sürecinde Erivan’ın Ankara’ya bir jesti olarak değerlendirildi.

Teslim edilme olayı ardından Erivan hükümeti muhalif partilerin eleştirisinin hedefi oldu. Sosyal medya üzerinden bir çok kişi Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi ve hükümetini Kürtler konusunda Türkiye ile anlaşmaya varmakla suçladı.

Ermenistan istihbaratı ve adalet bakanlığından açıklama

Ulusal Güvenlik Servisi (SNB) ve Ermenistan Adalet Bakanlığı, Kürtlerin Türkiye'ye iadesine katılımlarını yalanladı. Aynı zamanda, SNB teslim edilmenin "bir ceza davası çerçevesinde" yapıldığını bildirdi.

Ulusal Güvenlik Servisi’nin 25 Eylül’de resmi internet sayfasında yaptığı açıklamada “Kürt uyruklu Atilla Çiçek ve Hüseyin Yıldırım'ın çeşitli kitle iletişim araçları aracılığıyla sosyo-politik faaliyetler yürüten bazı kişiler tarafından Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nı mesnetsiz ve açık eleştirilerini dikkate alarak, sizi bilgilendiririz. Ortalıkta dolaşan yalan haberlerin gerçekle örtüşmediği gibi hukuki bir dayanağı da yoktur. Ceza davası kapsamında hüküm giymiş kişilerin teslim edilme sürecinin SNB’nin yetkileri dışında olduğu bildiriliyoruz. Ulusal Güvenlik Servisi, devlet kurumlarının itibarını zedeleyen ve ülkenin dış güvenliğini baltalayan dezenformasyon yayma uygulamasından kaçınmaya çağırıyor ve uyarıyor.” denildi.

Ermenistan istihbarat servisinin açıklaması ardından bir açıklama da adalet bakanlığından geldi.

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada "Devlet Güvenlik Teşkilatı'nın yayınladığı mesaja ek olarak, Adalet Bakanlığı'nın hükümlüyü cezanın geri kalanını çekmek üzere vatandaşı olduğu ülkeye gönderme yetkisine sahip olduğunu bildiririz. Ancak Adalet Bakanlığı, milliyetleri itibariyle internette yaygın olarak bulunan Kürtler olan Atila Çiçek ve Hüseyin Yıldırım'ı Türkiye'ye göndermedi" ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

25 Eylül’de PKK’nin askeri kolu HPG yaptığı açıklamada 2 üyelerinin Ermenistan tarafından Türkiye’ye teslim edildiğini duyurdu.

Türkiye hükümet yetkililerinden olaya ilişkin şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı.