Facebook’tan 'Tehlikeli Kişiler' listesi: İçinde PKK’liler de var

Facebook tarafından “Tehlikeli Kuruluşlar ve Kişiler” listesi hazırlandığı ve hazırlanan listede pek çok kurum, kuruluş, kişi ve grubun bulunduğu ortaya çıktı. Listede PKK yöneticilerinden bazılarının da bulunduğu bildirildi.

Facebook’tan 'Tehlikeli Kişiler' listesi: İçinde PKK’liler de var

The Intercept adlı internet sitesinde dün yayımlanan listeye göre, Facebook, içinde 4 binden fazla kuruluş, kişi, örgüt ve grubun yer aldığı bir "tehlikeli kişiler ve gruplar" listesi tutuyor.

Facebook’tan “Tehlikeli Kuruluşlar ve Kişiler” listesi

Sızdırılan 100 sayfalık belgeye göre, sosyal medya platformu Facebook’un “Tehlikeli Kuruluşlar ve Kişiler” adıyla bu kişi ve grupları “tehlikeli” olarak işaretlediği ortaya çıktı.

Belgede PKK ve PKK ile bağlantılı 16 grup, kişi ve silahlı örgütten de bahsediliyor.

Rûdaw'ın Facebook'a gönderdiği “e-mail röportaja” cevap veren Facebook, konuya ilişkin soruları yanıtladı.

Facebook sözcülerinden biri Rûdaw’a verdiği cevapta ABD yaptırımları esas alınarak hazırlanan “Tehlikeli Kuruluşlar” politikalarına atıfta bulunup "Teröristlerin, nefret gruplarının veya suç örgütlerinin platformumuzu kullanmalarını ve onları öven, temsil eden veya destekleyen içerikleri bulduğumuz zaman kaldırmalarını yasaklayan kurallarımız var" ifadelerini kullandı.

“Evrensel bir terör kavramı yok”

Facebook ayrıca, söz konusu politikalarını uygulama noktasında 350’den fazla uzmanı olduğunu belirtti.

Şirket sözcüsü ayrıca, araştırmacılar, kurumlar ve hükümetler arasında kesinlikle evrensel bir terör tanımı olmadığını belirterek, “Tanımlarımız, önde gelen araştırmacılar ve uzmanlarla yakın ortaklık içinde geliştirildi ve platform dışı şiddet örneklerine güçlü bir şekilde odaklandı” dedi.

PKK kurucularından Sakine Cansız da listede

Rûdaw’dan Rebaz Ali’nin “Sakine Cansız 2013'te Paris'te öldürüldü. Neden hala o listede?” sorusuna, Facebook sözcüsü “Sakine Cansız, PKK kurucu üyelerinden. PKK, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ‘Terör Örgütü’ olarak belirlenmiştir. Topluluk Standartlarımızda açıkça belirttiğimiz gibi, Tehlikeli Kişiler ve Kuruluşlar politikamız kapsamında, ABD tarafından terör örgütleri veya özel olarak belirlenmiş küresel teröristler olarak belirlenen kuruluşların platformlarımızı kullanmasına izin vermeyiz. Bu politika kapsamında, onların liderlerini ve önde gelen üyelerini de yasaklıyoruz. Ayrıca, belirli kişileri veya grupları öven, destekleyen veya temsil eden içeriklere izin vermiyoruz, buna tarihi şahsiyetler de dahildir” şeklinde cevap verdi.

“Bu kişi ve kuruluşların platformumuzu kullanmalarına izin vermeyiz”

Facebook sözcüsü ayrıca çok sayıda Kürt birey ve kuruluşun listede yer almasının siyasi görüş, din ve ideolojilerinden bağımsız olduğunu ve örgütsel davranışa odaklanılarak listenin hazırlandığını aktardı.

Sızdırılan “tehlikeli” kişiler listesinden biri ya da bir kuruluşla ilgili gönderinin paylaşılmasına, övülmesine ve desteklenmesine izin vermeyeceklerini belirten sözcü, platformun şiddetin organize edilmesini veya kolaylaştırılmasını istemediğini ve hazırladıkları “Tehlikeli Kuruluşlar ve Kişiler” listesinin tehlikeli grupların bunu yapmasını engelleme çabası olduğunu bildirdi.

Facebook tarafından hazırlanan listede, Bahoz Erdal, Duran Kalkan, Murat Karayılan gibi PKK yöneticilerine de yer veriliyor.

 

(Kaynak:Rudaw)