Hollande: Peşmerge olmasaydı IŞİD yenilgiye uğratılamazdı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Erbil'deki Başkanlık Konutu'nda ortak bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Hollande: Peşmerge olmasaydı IŞİD yenilgiye uğratılamazdı

Hollande, Irak'ın başkenti Bağdat'taki resmi temaslarının ardından Kürdistan Bölgesi'in başkenti Erbil kentine geldi.

Başkan Barzani tarafından Erbil Uluslararası Havalimanı'nda resmi bir törenle karşılanan Hollande, Peşmerge Güçleri ve Fransız askerlerinin konuşlandığı Musul'un doğusundaki Zertikk Dağı'nı ziyaret etti.

Hollande, daha sonra Erbil kentindeki başkanlık konutunda Barzani ile ortak bir basın toplantısı düzenleyerek ziyareti hakkında açıklamalarda bulundu.

Irak ve Kürdistan'ı ziyaret sebebinine değinen Cumhurbaşkanı Hollande, şunları ifade etti:

"Peşmerge Güçleri'ni başarılarından dolayı tebrik edip, Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonundaki Irak güvenlik güçlerine desteği belirtmek için buradayım. Irak'a somut desteklerimizi belirtmek, askeri ve siyasi dayanışmayı güçlendirmek için yeni yılda buradayız. Aynı zamanda Fransa'nın her zaman Kürd halkının yanında olduğunu göstermek için bu ziyareti gerçekleştirdik."

Erbil'e ilk defa Eylül 2014 tarihinde geldiğini hatırlatan Hollande, "IŞİD, Erbil'in kapısına dayandığı zaman buraya gelmiştim. Fransa'nın size destek verilmesini istediniz. Bu talebin üzerine Fransa, IŞİD'de karşı oluşturulan uluslararası koalisyon güçlerinin bir üyesi oldu ve tam bir destek sundu" dedi.

IŞİD'le ile mücadele Peşmerge Güçleri'nin aktif ve önemli rolüne değinen Hollande, "Fransa güçleri ve Irak askerleri Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonun yer alıyor ancak Peşmerge Güçlerinin fedakarlık ve cesareti olmasaydı, IŞİD'in püskürtülmesi mümkün değildi" değerlendirmesinde bulundu.

"Peşmerge sadece kendi bölgelerini kurtarmak için değil ancak tüm dünya adına savaşıyordu" diyen Hollande, "Herkesin kendi sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor. Bu sadece Peşmerge'nin değil tüm dünyanın görevidir. Teröristlerin gerçekten ortadan kaldırılması istiyorsak, hepimizin bir adım atarak, gerekli sorumlulukları üstlenmesi lazım" diye konuştu.

IŞİD ile mücadelede önemli bir mesafenin katediliğinin altını çizen Hollande, konuşmasını sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Eğer yapılması gereken ne kaldı diye sorsak, Musul'un kurtarılması, IŞİD'in Irak ve Suriye'den silinmesi. Eğer terör tamamen ortadan kaldırılacaksa bunun her yerde yapılması lazım. Aynı zamanda Musul IŞİD'den temizlendikten sonra, siyasi bir anlaşma yapılmalıdır. Musul'da iyi bir idari mekanizma kurularak, tüm entik ve dini unsurların birlikte barış içerisinde yaşanmasını sağlanmalıdır."

Başkan Barzani ise IŞİD'in Erbil'e yakınlaştığı dönemde Fransa Cumhurbaşkanı Hollande sürpriz bir şekilde kendilerini ziyaret ettiğini, hem kendisi hemde Fransız halkı adına verilen insani ve dost yardımları unutmadıkların dile getirdi.

Başkan Barzani, IŞİD ile mücadeleye de değinerek şunları söyledi:

"Güvenlik güçleri şu anda IŞİD'in kalbinde ancak bu örgütün askeri olarak tamamen bozguna uğratıldığını ve ortadan kaldırıldığı anlamı taşımıyor. Farklı bir isim ve maske altında teröre tekrardan maruz kalabiliriz. Bu yüzden yardımların ve dayanışmanın sürmesi gerekiyor. Güvenlik güçleri IŞİD'e karşı ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Evet zor bir savaş olduğunun farkındayız ancak temenni ediyoruzki bu savaş IŞİd'in aleyhine sonuçlanacaktır."