Fransa'dan Suriye konusunda önemli dış politika değişikliği

Fransa'dan Suriye konusunda önemli dış politika değişikliği

Fransa’nın yeni lideri Emmanuel Macron, ülkesinin artık Esad rejiminin karşısında yer almayacağının işaretini verdi. “Esad bizim değil, Suriye halkının düşmanı.”

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa merkezli sekiz basın organına verdiği mülakatta, Suriye’de Beşar Esad’ın ‘meşru bir halefini görmediğini’ söyledi, bu nedenle artık Fransa’nın, krizin çözümü için Esad’ın ayrılmasını ön şart olarak koşmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Fransa, Suriye’de altı yılı geride bırakan savaşın başından bu yana muhalifleri destekliyor ve Esad’ın görevden ayrılması gerektiğini savunuyordu. Macron’un son açıklamaları, Fransa’nın eski çizgisini terk ettiğini, Esad’ın alternatifi olmadığını savunan Rusya ile yakınlaştığını gösteriyor.

Suriye konusunda yeni bir perspektife sahip olduğunu söyleyen Macron ülkesinin önceliklerini şöyle açıkladı, “Esad Fransa’nın değil, Suriye halkının düşmanıdır. Çizgilerim çok açık: İlk olarak, terör örgütlerine karşı topyekün bir savaş. Onlar bizim düşmanımız. Fransa’da 230 kişiyi öldüren terör saldırıları o bölgeden geldi” diyen Macron, terör örgütlerini bitirmek için bütün ülkelerin, özellikle de Rusya’nın işbirliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Suriye’deki krizin yalnızca askeri yollarla çözülemeyeceğini, siyasi ve diplomatik bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

Rusya’nın Esad rejimine yönelik tavrına da değinen Macron, “Putin’in Esad’la sarsılmaz bir dostluğa sahip olduğunu düşünmüyorum. Onun iki endişesi var, terörle mücadele ve çöküş halindeki bir devletten kaçınmak. Bu yüzden Suriye’ye ilişkin tavrımız birbirine yakın görünüyor” dedi. Diğer yandan Macron, Suriye’de rejimin kimyasal silah kullanması durumunda Fransa’nın tek başına hareket ederek buna yanıt verebileceğini söyleyen Macron, “Bu noktada ABD ile tamamen aynı fikirdeyiz” şeklinde konuştu.

“Vladimir Putin’e saygı duyuyorum"

Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’le olan ilişkisine de değindi. “Vladimir Putin’e saygı duyuyorum. Aramızda yapıcı görüş alışverişi oldu. Aramızda gerçek görüş ayrılıkları var, özellikle de Ukrayna konusunda. Ama o, benim tutumumu gördü. Uzunca yüz yüze uluslararası sorunları ve ülkesindeki sivil toplum kurumları ile özgürlükleri konuştuk” ifadelerini kullanan Macron, Putin’in ‘büyük Rusya’yı yeniden canlandırmak istediğini söyledi. “Çünkü bu ülkesinin hayatta kalmasının şartı. Bizim zayıflamamızı veya yok olmasını istiyor mu? Sanmıyorum” diye konuştu.