FT: Referandumda 15 milyonluk Kürt oyu kritik öneme sahip

Financial Times'ta yer alan bir haberde Türkiye'de 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumda evet ve hayır oylarının birbirine yakın seyrettiği, referandum sonucunu Kürt oylarının belirleyeceği dile getirildi.

FT: Referandumda 15 milyonluk Kürt oyu kritik öneme sahip

Financial Times gazetesi'nde Mehul Srivastava ve Laura Pitel imzasıyla yayınlanan "Erdoğan, Türkiye referandumunda Kürtleri kazanmak için savaşıyor" başlıklı haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın referandumda Evet oylarını artırabilmek için "Kürtlerin kalbini kazanmaya çabaladığı" dile getirildi.

Erdoğan'ın Cumartesi günü Diyarbakır'da düzenlediği mitingden söz edilen haberde, "Kürt oylarının tarihi olarak bölünmüş durumda bulunduğu, muhafazakar Kürtlerin iktidardaki AK Parti'nin İslamcı ajandasını desteklediğini, diğerlerinin ise daha fazla özyönetim şansı vaadeden partileri denediği" vurgulandı.

Doğru miktarda şefkat, doğru miktarda öfke

Erdoğan'ın Diyarbakır'da düzenlenen mitingde Kürtlerin kendisini desteklemesi halinde refah ve barış sözü verdiğine dikkat çekilen haberde "Erdoğan'ın başarısının referandum kampanyasının dayandığı - danışmanlarından birinin dediği gibi 'doğru miktarda şefkat ve doğru miktarda öfke' - yaklaşımına bağlı olduğu" yorumunda bulunuldu.

Ümit Fırat'ın "Erdoğan bunu olduğu kişi olduğu için değil, bütün devlet mekanizmasını kontrolüne aldığı için yapabiliyor" sözleriyle devam eden haberde referandum anketlerinde Evet ve Hayır oylarının birbirine çok yakın olduğu belirtiliyor ve ülkedeki 15 milyon Kürdün oyunun kritik öneme sahip olabileceği belirtiliyor.

2015 seçimlerinden önce, kendilerini dışlanmış hisseden Kürtlere Erdoğan'ın el uzattığı, Kürtçe'yi yasallaştırmaya yardımcı olduğu ve PKK ile barış süreci başlattığı belirtilen haberde, "bu çalışmaların HDP'nin oy sandığındaki başarısından ve PKK'nin otuz yıllık ayaklanmasının yeniden başlamasının ardından çöktü" deniyor.

Kuzey Kürdistan'da halen önemli derecede polis varlığı olduğu ve binaların yıkık durumda bulunduğu belirtilen haberde, "Seçmenlerin desteğini almak için hükümet çatışmalarda yıkılan kentleri yeniden inşa planları açıkladı ve 'Evet' oyu vermenin bu ihtimali güçlendireceğini ima etti" deniyor.

AKP'li Kürt siyasetçi Mehdi Eker'in "HDP'ye giden oyun yarısından fazlası halkın özgür iradesiyle verilmedi. Onalara baskı uygulandı…bazen (PKK'den) doğrudan tehditlerle" ifadelerine de yer veriliyor ve bu sefer oyun "daha özgür bir şekilde" verileceğini söylediği belirtiliyor.

Haber çoğunlukla AKP seçmeninin yaşadığı Diyarbakır'ın Çermik ilçesinden vatandaşların düşünceleriyle sona eriyor.

Eski bir AKP seçmeninin televizyon haberlerinin taraflılığından bıktığı için 'Hayır' oyu vermeye karar verdiği yazıyor. "Diğerleri derin bir hayal kırıklığıyla konuştu ve oy vermeye isteksizler" deniyor.

Ufak bir iş sahibi Abdurrahman, 2015 seçimlerinde HDP'ye oy verdiğini, ancak bu sefer Erdoğan'ı desteklemeye geri döneceğini söylüyor.

"Meclis'e Kürt bir parti yollamak istedik. Müzakereler için daha iyi olur diye düşündük. Ama olmadı" diyor.