Futbolda Irkçılık: Batman'lı kadın futbolculara 'Kürtçe' sataşması
1955 Batman Belediyespor'un kadın oyuncuları, Kayseri deplasmanında Kürtçe konuştukları için hakaretlere maruz kaldı. Kürtçeyi her yerde konuşacaklarını belirten oyuncu Zehra Acar, federasyonu göreve çağırdı.
1955 Batman Belediyespor'un kadın oyuncuları, Kayseri deplasmanında Kürtçe konuştukları için hakaretlere maruz kaldı. Kürtçeyi her yerde konuşacaklarını belirten oyuncu Zehra Acar, federasyonu göreve çağırdı.
Kayseri Gençlerbirliği ve 1955 Batman Belediyespor Kadın futbol takımları arasında geçtiğimiz Pazar günün oynanan müsabakada, Batmanlı kadınlar oyuncular Kürtçe konuştukları için ırkçı saldırıya uğradı. Karşılaşma sonrası Kayserisporlu oyuncular, maç esnasında kendi aralarında "Pas ver", "Diğer oyuncuyu tut", "Şut vur" gibi konuşmaları Kürtçe yapan 1955 Batman Belediyespor oyuncuların kendilerine küfür ve hakaretlerde bulunduğunu iddia ederek sık sık orta hakemle tartışmalara girdi ve buna müdahale edilmesini istedi. Karşılaşma sırasındaki gerginlik maçtan sonra da devam etti. Kayseri Gençlerbirliği oyuncuları, 1955 Batman Belediyespor oyuncuları ile tartıştı. Hakem, Kürtçenin diğer diller gibi evrensel bir dil olduğu ve maç sırasında da herhangi bir oyuncunun Kürtçe küfür ve hakaret içerikli bir söylemde bulunmadığını ifade etti.
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, 1955 Batman Belediyesporlu oyuncu Zehra Acak ve kulüp yöneticisi Mustafa Zengin, yeşil sahada yaşananları şöyle anlattı:
Dilimize sahip çıkacağız
Kürtçe konuştuğu için hakarete maruz kalan ve milli takım futbolcusu da olan Zehra Acar, yaşananların kabul edilemez olduğunu söyledi. Gerginliklerin 19 Mayıs'taki iç saha maçında başladığını ifade eden Acar, pazar günü oynanan deplasman maçında gerginliklerin daha da büyüdüğünü belirtti.
Batman'da oynadıkları ilk maçta kendilerinin Türkçe konuştukları için kimseye kızmadıklarına dikkat çeken Acar, "Biz sokakta, evde, sahada kısacası hayatın her yerinde Kürtçe konuşuruz. Bu bizim dilimizdir. Ve dilimizi de her yerde konuşma özgürlüğümüz vardır. Kimse buna engel olamaz. Maçta Kürtçe konuştuk ve bunun için hakaretlere maruz kaldık. Bunu kabul etmiyoruz. Biz Kayseri'de yenildik, olabilir, bu normal bir şey. Ama dilimize yönelik baskıyı kabul etmiyoruz etmedik de" dedi.
Tribünden 'Dağa Gidin' sataşmaları
Kadın takımlarının maçına gelen erkek taraftarların kendilerine hakaretlerde bulunduğunu anlatan Acar, Kürt oldukları için tribünlerden kendilerine “dağa gidin” denildiğini söyledi. Federasyonun bu yaşananları engellemesi gerektiğini belirten Acar, tüm bu yaşananlara üst lige çıkarak cevap vereceklerini söyledi.
Federasyon yaptırım uygulamalı
Kulüp yöneticisi Mustafa Zengin ise 19 Mayıs'taki maça dikkat çekerek, provokasyonların o günden başladığına dikkat çekti. İlk oynanan maçta taktik vermesi gereken teknik direktörün sürekli oyuncularını provake ettiğini ifade eden Zengin, ilk maçta bir kadın oyuncunun hakeme küfür ettiğini, bu yüzden de 3 maç ceza aldığını anlattı.
Kayseri'de anadillerine yönelik hakaretlerin ırkçılık olduğunu söyleyen Zengin, "Şu ana kadar kulüp yöneticilerinden bir özür dilenmedi. Bizi kimse aramadı. Her gidilen maçta buna benzer yaklaşımlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Amedspor'dan da yaşananları biliyoruz. Federasyonun yaptırım uygulaması gerekiyor" dedi.