Hadi Amiri'den Türkiye'ye : "Irak topraklarından derhal geri çekilin!"

Hadi Amiri'den Türkiye'ye : "Irak topraklarından derhal geri çekilin!"

Irak El-Fetih İttifakı Başkanı Hadi Amiri, Türkiye’nin Rojava’da olduğu gibi Kürdistan Bölgesi sınırında da “güvenlik kemeri” oluşturmaya çalıştığına dikkat çekerek, Ankara’yı derhal çekilmeye çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan El-Fetih İttifakı Başkanı ve Heşdi Şabi bünyesindeki Bedir örgütü komutanı Hadi Amiri, “Türkiye'nin herhangi bir bahane altında Kuzey Irak'ı işgali kabul edilemez. Gelişmeleri büyük bir endişe ile takip ediyoruz. Bu işgalin uluslararası bir gerekçesi veya herhangi bir yasal dayanağı yok” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) geçen Haziran ayının ortasında başlattığı askeri operasyonun kapsam ve süre bakımından önceki tüm operasyonlardan farklı olduğuna ve Türk askerlerinin sınırı 25 kilometre geçtiğine dikkat çeken Amiri, "Türk hükümetinin kuzey Suriye'deki güvenlik kuşağının bir benzerini oluşturmaya çalıştığını” söyledi.

Türkiye’yi "tehlikeli bir plan uygulamakla” suçlayan Hadi Amiri, "Bu düşmanca eylemlerin, ikili ekonomik ilişkilere, geniş tarihsel, dini ve kardeş bağları olan iki ülkenin çıkarına hizmet etmediğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bağdat hükümeti’ni, Türkiye’nin “saldırısını” durdurmak için uluslararası forumlara başvurmaya çağıran El-Fetih İttifakı Başkanı, “Irak hükümetini sessizliğini kırmaya, tekrarlanan bu saldırıları sona erdirmek için tüm diplomatik ve politik önlemleri almaya, bu sorunu Arap Birliği ile İslam Örgütü Konferansı’nda gündeme getirmeye çağırıyoruz. Irak’ın egemenliğini korumak ve bu suistimalleri sona erdirmek için bir uzlaşıya ihtiyaç vardır” dedi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) 17 Haziran’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyon kapsamında sınırdan 30 kilometre kadar içeri gelen TSK unsurlarının 24 tepede üstlendiği belirtiliyor.

Operasyonlar sürerken 1 Temmuz’da Irak Sınır Muhafızları Zaho sınırındaki Kela Şabanike, Siyare Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlandı.

Irak hükümeti bu sürece defalarca Türkiye'yi "egemenliğin ihlali" olarak nitelendirdiği operasyonlarını durdurmaya çağırdı. Ancak Ankara, PKK’nin saldırılarını gerekçe göstrerek bu çağrıları reddetti.