HAK-PAR ve PAK'tan Zilan Katliamı'nın yıl dönümünde mesaj

Van’ın Erciş ilçesine bağlı Zilan Deresi’nde 13 Temmuz 1930’da binlerce Kürt’ün hayatını kaybettiği katliamın 92 yıl dönümünde HAK-PAR ve PAK birer anma mesajı yayınladı.

HAK-PAR ve PAK'tan Zilan Katliamı'nın yıl dönümünde mesaj

HAK-PAR mesajında “Zilan Deresi Katliamı Kürt tarihinin en kanlı olayı” olarak tanımlarken, PAK mesajında “Zilan Soykırımı’nı unutmadık, unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

Adını olayın yaşandığı Zilan Deresi’nden alan Zilan Katliamı’nın üzerinden 92 yıl geçmesine rağmen katliamın acısı hafızalarda  hala tazeliğini koruyor. Katliamda kadın, çocuk binlerce Kürt vahşice katledildi. Katliamda ölü sayısına ilişkin farklı rakamlar ifade edilse de öldürülenlerin on binleri bulduğu, onlarca köyün yakıldığı, binlerce kişinin sürgün edildiği bildiriliyor.

HAK-PAR:  Zilan Deresi Katliamı Kürt tarihinin en kanlı olayıdır

Katliamın 92’nci yıl dönümü vesilesiyle Hak Ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) bir mesaj yayınladı. HAK-PAR  mesajında katliamı gerçekleştirenleri kınanırken, yaşamını yitirenler anıldı.

HAK-PAR mesajında, Zilan Deresi Katliamı’nın Kürt tarihinin “en kanlı” ve “dramatik olaylarından” biri olarak tanımlandı.

Mesajın devamında “Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşundan önce Kürtlerin meşru haklarını tanıyacağı sözünü veren Kemalistler, Lozan’ın ardından Kürtlere yönelik tam bir inkâr, imha ve asimilasyon politikasını sürdürmüş, soykırıma varan uygulamalarla Kürtleri boyun eğmeğe zorlamıştır” denildi.

Boyun eğdirilmeye karşı çıkan Kürtleri yok etmekten çekinilmediği belirtilen açıklamada, “Ancak Kürt halkı hiçbir zaman meşru haklarından vazgeçmemiş direnmeyi başkaldırmayı sürdürmüştür” ifadelerine yer verildi.

“Ağrı isyanı da bu başkaldırı zincirinin bir halkasıdır” denilen HAK-PAR’ın mesajında “Zilan katliamı, Ağrı Dağını merkez alan başkaldırıyı kanla bastırmak isteyen Kemalistlerin tüm Kürtleri yok etme politikasının bir uygulamasıdır” denildi.

29 Aralık 1929 tarihinde Mustafa Kemal başkanlığında toplanan bakanlar kurulunun 8692 sayılı kanun hükmünde kararnamesinin ardından başlayan operasyonun tam bir soykırım harekâtına dönüştüğü belirtilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Ferik Salih Omurtak komutasındaki 9. Kolordu, dünya kamuoyunun gözleri önünde Van’ın Erciş ilçesine bağlı Zilan vadisine sığınan Kürtlere yönelik tam bir toplu katliam gerçekleştirdi.

İsyan bölgesi olarak kabul edilen tüm köyler yakıldı. Köylülerin mallarına el konuldu. Cumhuriyet gazetesi Zilan deresinde 15 bin kişinin öldürüldüğünü, ‘Zilan Deresi ağzına kadar ceset dolmuştur’ sözlerini manşetlerine taşıdı. Kimi kaynaklar gerçekleşen katliamdaki ölü sayısının çok daha fazla olduğunu söylemektedirler.”

“Kürtlerde derin izler bırakan bu katliam aynı zamanda ulusal bilincin gelişmesinde de etkili olduğu” kaydedilen mesajda  “Üzerinden 92 yıl geçse de bu soykırım girişimi Kürt halkının bilincinde hala tazeliğini koruyor ve Zilan Deresi hala lebalep kan akarak özgürlük için mücadelenin sürdürülmesini fısıldıyor” denildi.

PAK:  Zilan Soykırımı’nı unutmadık, unutmayacağız

Kürdistan Özgürlükler Partisi (PAK) Zilan Katliamı’nın yıl dönümünde bir anma mesajı yayınladı.

Mesajda, Ağrı Dağı başkaldırısından sonra Zilan Vadisi'ne sığınan Kürtlere, dönemin Kolordu Komutanı Salih Paşa tarafından yürütülen askeri harekatla tam bir soykırım uygulandığı kaydedildi.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“13 Temmuz 1930 günü, Türk Devleti’nin uçakları tarafından Zilan bölgesi bombalanır, dağlar ve dereler ateş altına alınır. Bölgenin giriş ve çıkışları tutulur ve bölge on binlerce asker tarafından kuşatılır, katliam başlar. Yeni doğmuş bebekten, 90'lık ihtiyara kadar her yaş ve cinsiyetten insan; mitralyöze tutularak, süngülenerek, buğday başağı biçilircesine yok edilir. Toplam 44 köy ateşe verilir ve yaklaşık 15 bin kişi vadide, birbirlerine bağlanarak toplu bir şekilde vahşice katledilir.”

PAK mesajının sonunda “92.yıldönümünde Zilan Soykırımı’nı unutmadık, unutmayacağız” denilerek, katliamı gerçekleştirenler lanetlendi, şehitler saygıyla anıldı.