Haşdi Şabi ilerlemesi YPG’yi alarma geçirdi

Haşdi Şabi ilerlemesi YPG’yi alarma geçirdi

KRDNews Haber Merkezi

İran destekli paramiliter Şii Haşdi Şabi milislerinin Suriye-Irak sınırında 36 kilometrelik sınır hattını denetim altında tutması Rojava’daki Kürt güçlerini tedirgin etti.

Mayıs ayı başlarından itibaren Şengal bölgesindeki stratejik öneme sahip 20’ye yakın köyü IŞİD’in elinden alarak bölgede hakimiyet kurmaya çalışan İran destekli paramiliter Şii Haşdi Şabi milislerinin ilerlemesi YPG ve PYD’yi tedirgin etti. Yaşanan tedirginlik üzerine Rojava’nın Kamışlo kentinde toplanan Rojava Asayiş yetkilileri “İran projesine” karşı savunma stratejilerini tartıştı. Ortadoğu’da ‘İran’ın Hançeri’ olarak adlandırılan Şii Haşdi Şabi milislerinin Şengal’deki ilerleyişinin ardından Suriye-Irak sınırının 36 kilometrelik alanında denetim sağlaması Rakka ve sonrasında gerçekleştirilecek Deirezzor operasyonunu tehdit altına sokuyor. Rojava Asayiş güçlerinin Genel Komutanı Ciwan İbrahim başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 'İran’ etkisinin kırılması için bir savunma sistemi kurulması kararlaştırıldı.

Peşmerge ve PKK'den Ayrılan Ezidiler Haşdi Şabi'ye Katılıyor

Kamışlo’nun doğusundaki 18 kilometrelik alanda hakimiyet sağlayan Haşdi Şabi milislerine Şengal’deki Ezidilerin de bir kısmı destek vermekte. Son günlerde Kürdistan Peşmergeleri ve PKK denetimindeki YBŞ içindeki çok sayıda Ezidi savaşçı İran destekli Şii paramiliter Haşdi Şabi bünyesine katılmıştı.