Haseke’de 1 milyon kişinin hayatı temiz su eksikliği nedeniyle tehlikede

Rojava’nın Haseke vilayetinde su kesintisi ve temiz su yetersizliği halkın hayatını tehdit ediyor. Kentte her gün 80 ila 100 kişi pis sudan kaynaklanan rahatsızlıklar nedeniyle hastaneye kaldırılıyor.

Haseke’de 1 milyon kişinin hayatı temiz su eksikliği nedeniyle tehlikede

Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolündeki Haseke vilayeti ve çevresindeki yerlerim yerlerinin içme suyu, Türkiye destekli grupların kontrolündeki Serêkaniyê ilçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Elok su tesisinden sağlanıyor. Ancak 2019’dan bu yana tesiste yapılan kesintiler nedeniyle 1 milyondan fazla kişi temiz suya erişim imkanından mahrum kalıyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS), su kıtlığı nedeniyle insanların kirli su kaynaklarını kullandığını ve bu durumun salgın hastalıklara yol açtığını bildirdi.

Su sorununun Türkiye’nin güdümündeki silahlı grupların bölgeyi işgal etmesinden sonda baş gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, "Yetkililerin ihmali nedeniyle sorun giderek karmaşık hale geliyor. Henüz bir alternatif veya çözüm bulunamadığı gibi halkımız iki taraf arasında bir baskı kartı olarak kullanılmaktadır" denildi.

Uluslararası topluma, insan hakları örgütlerine, ABD ve Rusya'ya müdahale çağrısı yapılan açıklamada, vatandaşların sorununa siyasi çekişmeden uzak dur bir çözüm bulunmasını ve bölgedeki su projelerine gerekli desteğin sunulması istendi.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Haseke’de görevli Dr. Niyaz Osman, “İnsanlar kullandıkları kirli su nedeniyle değişik hastalıklara yakalanıyor. Günde yaklaşık 80 ila 100 kişi hastaneleri ziyaret ediyor” dedi.

Dünya çapında her yıl 830 bin kişinin kirli su yüzünden öldüğünü belirten Dr. Osman yetkililerden bu soruna ciddi bir çözüm bulmalarını istedi.

Haseke vilayetinin ana su kaynağı olan Elok su tesisi 2011 yılında inşa edildi. Vilayetin 60 kilometre kuzeyinde yer alan tesisten sağlanan tesisten 1,2 milyon kişi faydalanıyor.

Rojava Özerk Yönetimi, Elok su istasyonunun en son 3 Temmuz'da Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli silahlı gruplar tarafından kesildiğini açıklamıştı.