HDP'den Diyarbakır'da 'Demokratik çözüm' mitingi

HDP'den Diyarbakır'da 'Demokratik çözüm' mitingi

HDP’nin 'Onurlu barış için demokratik çözüm' talebiyle Diyarbakır'da düzenlediği miting başladı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 'Onurlu barış için demokratik çözüm' talebiyle 5 kentte düzenleyeceği mitinglerin ilki Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda gerçekleşiyor.

Bu mitingin sembolik bir önemi var. 2013 yılında başlatılan çözüm ve çatışmasızlık süreci 22 Temmuz 2015 tarihinde Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde iki polis memurunun öldürülmesi ise sona ermişti. Çözüm sürecinin bitirildiği gün olan 22 Temmuz’da HDP “Onurlu barış için demokratik çözüm” sloganıyla miting düzemiş oluyor.

HDP milletvekilleri, Kürt partileri temsilcileri, KESK ve DİSK’e bağlı sendika temsilcileri ve üyeleri katıldığı miting, HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği seçim mitingine yönelik IŞİD’in bombalı saldırısının hedefi olan İstasyon Meydanında gerçekleşiyor. Havanın sıcak olmasına rağmen mitinge katılım oldukça yüksek.

Miting öncesi polis alanın çevresinde yoğun önlem aldı. Kitle alana üç ayrı noktadan giriş yaptı. Alana girenleri üst aramasından geçiren polis, kalem, defter, çakmak ve kozmetik ürünlerin alana girişine izin vermedi. Barış talebi ile yapılan miting alanında “Ortak vatan eşit yurttaşlık”, “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak. Bu böyle gitmez, ya özgürlük ya özgürlük”, “Jin jiyan azadî”, “Daha çok toplum, daha çok demokrasi”, “Mutlaka kazanacağız”, “Onurlu barış, demokratik müzakere” , “Onurlu barış hemen şimdi” ve “Halkın iradesi yok sayılamaz” ifadelerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı.

Uyanık: Savaş Talandır, Barış İstiyoruz

Mitingin açılış konuşmasını yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, savaşa hayır dediklerini hatırlatarak, “Savaş, talandır, ölümdür. Biz barış istiyoruz” dedi.

Uyanık, Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne devam eden askeri operasyona da değindi. Askeri operasyonların sorunu dahada derinleştireceğini ifade eden Uyanık, tek çözümün barış olduğunu söyledi.

Çiftyürek'ten Birlik Çağrısı

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, konuşmasına Kürt turistlerin Trabzon’da saldırıya uğramasını kınayarak başladı.

Ortadoğu’da savaşın devam ettiğini ifade eden Çiftyürek, “Bu savaş Kürt halkı ve Kürdistan halkı için büyük engeller çıkardı. Kerkük’e, Kobanê’ye, Şengal’e işgal politikaları sürüyor. Acımız, sevincimiz birdir. Amed’in, Qamişlo’nun, Rojava’nın başarısı bizimdir” dedi.

Çiftyürek, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürt sorununa ilişkin açıklamaları ve Kürdistan ifadesi ile ilgili çıkışına da değindi. “Kürt meselesi artık, Kürdistan meselesine evrildi” diyen Çiftyürek, sorunun statü meselesi olduğunu vurgulayarak şu çağrıda bulundu:

“Bütün partilerimize çağrıda bulunuyoruz; Kürdistan ittifakıyla çözüm sürecini omuzlayalım. Türkiye yeniden masaya dönecektir. Diyarbakır’da Kürdistan var dediler, Ankara’da yok dediler. Bu siyaset değil, siyasetsizliktir. Biz Kürdüz, bütün halklar bizim kardeşimizdir.”