HDP’den ‘Süleymaniye Havalimanı’ çağrısı

HDP, yaptığı yazılı açıklama ile Süleymaniye Havalimanı’nda gerçekleşen patlamayı kınadı. Açıklamada “Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, Irak Merkezi Hükümetine ve Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimine, sivilleri doğrudan hedef alan bu tür saldırılara karşı net tutum sergilemeleri ve faillerin açığa çıkarılması sürecini şeffaf bir şekilde yürütmeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

HDP’den ‘Süleymaniye Havalimanı’ çağrısı

Süleyymaniye’de cuma günü Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi (Kobani) ve beraberindeki üç ABD askeri ile bir heyet, Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde seyir halindeyken SİHA saldırısının hedefi oldu.

Konuya ilişkin HDP’den yapılan “Milyonlarca sivilin kullandığı Süleymaniye Havaalanına yapılan saldırıyı kınıyoruz” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarına ve sivil yerleşim alanlarına yönelik sistematik bir hal alan saldırılar bütün bölge için tehlikeli bir durumu beraberinde getirmiştir. Türkiye’nin 3 Nisan 2023 tarihinden itibaren hava sahasını kapattığı Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’na 7 Nisan akşamı silahlı hava araçlarıyla düzenlediği saldırı tehlikenin boyutlarını artırmıştır.

Her yıl milyonlarca sivil insanın kullandığı havalimanına yapılan bu saldırıda can kaybı yaşanmaması kamuoyunu rahatlatsa da bu saldırının arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması Süleymaniye halkı başta olmak üzere bütün kamuoyu için önem arz etmektedir.

Daha önce de benzer saldırılar sonucunda çok sayıda sivil katledilmiştir ve bunlara dair soruşturmaların sümen altı edilmiş olması bu tür yeni saldırılara kapı aralamaktadır. Süleymaniye Uluslararası Havalimanına yönelik saldırının arkasındaki güçlerin Irak Kürdistan Bölgesi’ni şiddet sarmalı içerisinde tutarak çatışma ortamından yararlanmak istediği açıkça görülmektedir.

Bu sebeple başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, Irak Merkezi Hükümetine ve Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimine, sivilleri doğrudan hedef alan bu tür saldırılara karşı net tutum sergilemeleri ve faillerin açığa çıkarılması sürecini şeffaf bir şekilde yürütmeleri çağrısında bulunuyoruz.

Aksi halde bu saldırılar sistematik olarak hem Irak’ın bütününü hem de Kürdistan Bölgesi’ni çatışma merkezi haline getirecektir. Bu vesileyle Süleymaniye halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve böylesi karanlık saldırılara karşı yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz.”