HDP’li vekil ‘Kürtler Camii’ isminin değiştirilmesini Cumhurbaşkanı Yardımcısına sordu

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Kilis’teki 300 yıllık “Kürtler Camii” girişindeki tabelanın “Türkler Camii” olarak değiştirilmesi hakkındaki iddianın netleştirilmesi ve bir soruşturma açılması adına konuyu TBMM gündemine taşıdı.

HDP’li vekil ‘Kürtler Camii’ isminin değiştirilmesini Cumhurbaşkanı Yardımcısına sordu

Kilis kent merkezinde 17’inci yüzyılda Kürt Hüseyin Ağa tarafından inşa ettirilen “Kürtler Camii”nin ismi 2018 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından “Türkler Camii” olarak değiştirilmişti.

Cami tabelesındaki değişiklik, resmi kayıtlara da geşmişti. Kültür Bakanlığı Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Hatay Valiliği internet sitelerinde “Kürtler Camisi” diye geçen caminin isminin değiştirilmesinin sebebi “restorasyon” olarak belirtilmişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle konuyu Meclis Başkanlığı’na sundu.

“Milyonlarca Kürdün yaşadığı Türkiye’de, Kürt tarihi ile ilgili çalışmaların yürütülmesi gerekirken Kürt isminin tabelalardan ve eser isimlerinden silinmesi kabul edilemez” diyen Sürücü, bu konu da soruşturma yürütülmesi ve caminin gerçek adının tabelaya tekrardan yazılması gerektiğini belirterek Oktay’a şu soruları yöneltti:

“1. Kürtler Camii nden sadece minaresinin kalması eserin adının Türkler Camii olarak değiştirilmesini normal kılar mı?

2. Bir eserin gerçek adını değiştirmek kültürel tarihi deforme etmek değil midir ?

3. Kürt tarihi ve eserleri ile ilgili bir çalışma yürütmeyi planlıyor musunuz?

4. İsmin değiştirerek tarihi çarpıtmalara sebep olunmasına ilişkin bir soruşturma başlatacak mısınız ?

5. Türkler Camii yazısını silip, Kürtler Camiisi’nin gerçek adını yeniden tabeleya yazacak mısınız ?

6. Bu konu da kamuoyuna açıklama yapacak mısınız?”

Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü siteden kaldırdı

Öte yandan konunun sosyal medyada yankı bulmasının ardından Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, sitesinde Kürtler Camii hakkındaki bilgi ve yazıyı tamamen kaldırdı.

Müdürlüğün sitesinde cami hakkında şu açıklamalar bulunuyordu:

 “Bölük Mahallesi (eski Sibat ve Kana Mahallesi) Küçük Çarşı Sokak’ta (Binbaşı Sokak) bulunan Kürtler Camisi’ni Kürt Hüseyin Ağa yaptırmıştır. Çok onarım gören cami özgün yapısını yitirdiği gibi özgün adını da yitirerek, adı ‘Türkler Camisi’ olarak değiştirilmiş olup; eski camiden sadece minare kalmıştır.

Kaidesi kare planlı ve köşeleri pahlı olan minare, kesme kirli kalkerli taşlardan yapılmıştır. Çokgen olan gövdesi oldukça kısadır. Peteği (petek,gövdeye göre daha ince) ve külahı taştan yapılmıştır. Şerefe altı, altında yuvarlak bir silme bulunan mukarnaslarla doldurulmuştur.”

Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, sitesinde Kürtler Camii hakkındaki bilgi ve yazıyı tamamen kaldırdı
(Rudaw)