Helgurt Hikmet: Şengal'le ilgili en iyi çözüm, tarafların Kürdistan yönetimine yardımcı olmalarıdır.

Almanya'ın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletindeki Bielefeld kentinde Ezidi konferansında konuşan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Peşmerge güçlerinin Şengal ve çevresinin IŞİD terör örgütünden kurtarılması sürecini anlattı.

Helgurt Hikmet: Şengal'le ilgili en iyi çözüm, tarafların Kürdistan yönetimine yardımcı olmalarıdır.

Almanya'ın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletindeki Bielefeld kentinde Ezidi konferansı düzenlendi. Kürdistan Peşmerge Bakanlığı ile Laleş Ezidi Meclisi'nin organize ettiği konferansa Kürdistan'ın dört parçasındaki Ezidi ve Kürt sivil toplum örgütü temsilcileri, Almanya'daki Ezidi ve Kürt dernek ve kurum temsilcileri ve bazı yabancı şahsiyetler katıldı.

Konferansta konuşan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Peşmerge güçlerinin Şengal ve çevresinin IŞİD terör örgütünden kurtarılması sürecini anlattı.

Diğer katılımcıların konuşmaları ardından Şengal'i kurtarma operasyonu sürecinde Peşmerge güçlerine yardımlarda bulunan ve bu operasyonda yaralanıp tedavi için Almanya'ya gönderilen Peşmergelere hizmet sunan bazı isimlere Peşmerge Bakanlığı onur ödülleri verildi.

Helgurd Hikmet: Düşman Bizi En Hassas Yerimizden Vurmak İstedi

​Kürdistan Hükümeti Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Dilawer Ajgey'nin de hazır bulunduğu konferansla ilgili Kurdistan24'e açıklamalarda bulunan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Peşmerge'nin IŞİD'le savaşının yoğun olarak devam ettiği süreçte Peşmerge güçlerini lojistik ve insani ve her türlü yardımlarını esirgemeyenleri onurlandırmak için böylesine bir konferansı düzenlediklerini söyledi. Konferansta Şengal'in geleceğinin de tartışıldığını dile getiren Hikmet şöyle konuştu:

"Düşmanlarımız, Ezidi halkına saldırarak bizi en hassas yerimizden vurmaya çalıştı. Bunun bilinciyle gerçekleşen Şengal'i kurtarma hamlesinde 600'den fazla Peşmergemiz şehit oldu. Şengal'in Kürtler için öneminin farkındayız. Bu yüzden Şengal'in geleceğiyle ilgili tüm taraflarla tartışıp ortak bir karar almaya çalışıyoruz. Bu konferansta da Şengal'in geleceğiyle ilgili verdiğimiz mesaj buydu: Bizim amacımız, tüm siyasi tarafların katkı sunacağı bir şekilde Şengal'in yeniden inşasının gerçekleştirilmesi, idari ve ekonomik gereksinimlerinin sağlanmasıdır.”

"Peşmerge Şengal'deki Tek Yasal Güç Olacak”

PKK'nin Şengal'deki varlığıyla ilgili soruya karşılık ise Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili farklı tutumlar söz konusu. Dile getiremeyeceğim bazı hususlar var ama kısa zaman içerisinde Kürdistan Peşmergesinin hem yasal hem de pratik çerçevede Şengal'deki tek güç olarak Şengal'in güvenliğini ele almasıyla sonuçlanacak bir durumun söz konusu olmasını bekliyoruz. Şengal'le ilgili en iyi çözüm, tüm tarafların bu konuda Kürdistan yönetimine yardımcı olmalarıdır.