Hemo: Suriye’de seçimler coronavirüsten dolayı ertelenmedi

Hemo: Suriye’de seçimler coronavirüsten dolayı ertelenmedi

Suriye’de 20 Mayıs’ta yapılması planlanan parlamento seçimlerinin 19 Haziran’a ertelenme nedeninin yeni tip coronanavirüs (Covid-19) salgını olmadığı, asıl meselenin rejim içerisindeki kriz ve sorunların olduğu belirtildi.

K24’e konuşan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Politbüro Üyesi Abdulbasit Hemo, Suriye’de parlamento seçimlerinin ertelenme nedeninin, Esad rejiminin kendi içerisindeki krizler olduğunu söyledi.

Esad’ın coronavirüs sürecini fırsata çevirmek istediğini ifade eden Hamo, şunları söyledi:

“Suriye’de seçimlerin ertelenmesinin sebebi salgın değildir. Hükümetin içerisinde kriz ve gerilimler yaşanıyor. Esad bu sorunları çözmek için coronavirüsü bahanede ederek zaman kazanmak istiyor. Çünkü Suriye’de rejimin durumu kötü, özellikle ekonomi anlamda kendi halkıyla ciddi sorunlar yaşıyor. Bunların dışında İran’ın Suriye’nin içişlerine karışması çok büyük bir sorun olarak görülüyor. Zaten Suriye’de parlamento seçimleri bir tiyatrodur. Asıl amaç süreci erteleyerek rejimin geleceğini sağlama almaktır.”

PDK-S Politbüro Üyesi Abdulbasit Hemo, sözlerine şöyle devam etti:

“Esad’ın geleceği ile ilgili önümüzdeki süreç belli değil, bazı kulis bilgilerine göre, ABD ve Rusya arasında bir anlaşma yapılmış, Türkiye de bunu destekliyor. Anlaşmaya göre, ABD ile Rusya İran’ı Suriye’den çıkarmak istiyorlar. Bunun dışından şu an Suriye’de özellikle rejimin içerisinde çok ciddi ve büyük krizler yaşanıyor.”

Hemo, Rusya ile ABD arasında bazı ufak sorunlara rağmen, iki ülkenin Suriye konusunda anlaştığını da söyledi.

Dün Suriye Devlet Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, 20 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerin 19 Haziran’a ertelendiği bildirilmişti. Gerekçe olarak salgına karşı alınan önlemler gösterilmişti.

13 Nisan’da yapılması planlanan parlamento seçimleri, daha önce de coronavirüs yüzünden 20 Mayıs’a ertelenmişti.

K24