'İdlib'de mezhep savaşı yaşanıyor, 120 bin Şii milis çatışıyor'

'İdlib'de mezhep savaşı yaşanıyor, 120 bin Şii milis çatışıyor'

İdlib'de Rusya, İran, Türkiye ve Esad rejiminin giriştiği güç mücadelesinde, İran yanlısı Şii milislerin de Türkiye destekli muhalif gruplarla Halep'in batısında çatıştığı belirtildi.

Sözcü Gazetesi'nden Saygı Öztürk, "Muhalif grupların karşısında; Suriye Ordusu ile birlikte hareket eden Suriye sahasında 120 bin civarında İran destekli Şii milisler bulunuyor. Bunlardan 30-35 bini halen Halep'in batısındaki çatışmalarda, Türkiye destekli muhalif gruplarla çatışıyor. Ayrıca, İdlib sahasında 60 bin civarında Suriyeli milis gücü bulunuyor" diye yazdı.

İdlib'de adı konulmamış bir mezhep savaşı yaşandığını kaydeden Öztürk, Türkiye destekli grupların durumu ile ilgili şu detayları verdi:

"Suriye rejimi, İdlib'de silahlı gruplarla iç içe ve girift hale gelen sivil halkı, kendi vatandaşı konumundan çıkarmış, tüm radikal/ılımlı muhalif grupları Türkiye sınırına doğru sıkıştırıp dar bir coğrafyada yaşamaya mahkûm edilmelerini ya da sınırı aşmalarını istiyor. Rejimin bu saldırıları sonucunda; Türkmen Dağı- M-4/M-5 Karayolu Kuzeyi-Akil Dağı-Reyhanlı üçgeninde ve Atme Kampı da dahil olmak üzere, Türkiye sınırına paralel Gazze tipi bir şerit yaratılmak isteniyor.

Türkiye, böyle bir gelişmeye karşı M-4/M-5 Karayolu bölgesinde rejim unsurlarının ilerleyişine engel olacak şekilde gerekli tedbirleri alsa da Rusya ve rejimin kararlılığında bir değişiklik gözlemlenmiyor."

İdlib'deki mezhebi çatışmanın tüm bölge coğrafyasına yayılma riski taşıdığını kaydeden Öztürk, "Nitekim, İdlib; taraflar arasında keskinleşen kin ve nefretin zirve yaptığı, geriye dönüşü olmayan bir şekilde bağların koparıldığı alan halini aldı. İdlib, artık gelinen noktada çözümün adresi olmaktan çıktı, bilinenlerin aksine Suriye'nin parçalanmasına/bölünmesine kasteder hale geldi" yorumunu yaptı.