İki kez ertelenmişti: İran Cumhurbaşkanı Reisi yarın Türkiye'ye gidiyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, resmi bir ziyaret gerçekleştirmek amacıyla siyasi ve ekonomik üst düzey bir heyetle çarşamba günü Ankara'ya gitmesi planlıyor.

İki kez ertelenmişti: İran Cumhurbaşkanı Reisi yarın Türkiye'ye gidiyor

Ankara ziyaretinde Reisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yapacak.

Ardından İran-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Sekizinci Toplantısı, iki cumhurbaşkanının başkanlığında gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanları daha sonra, istişarelerinin sonuçlarını medyanın katılımıyla bir basın toplantısında açıklayacaklar.

Ayrıca, bu ziyaret kapsamında iki cumhurbaşkanı, iş insanlarının ortak toplantısına katılacak.

Reisi’nin daha önce Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyordu

Reisi'nin bu ziyareti daha önce iki kez ertelenmişti.

Gazze'de savaşın başlamasından sonra bölge ülkeleri arasında istişareler artmış Erdoğan da bu kapsamda Reisi'nin 2023 yılının Kasım ayı sonlarında Türkiye'ye geleceğini duyurmuştu. Ancak Reisi'nin 28-29 Kasım olarak planlanan Ankara ziyareti başka bir tarihe ertelenmişti.

İki ülke arasında devam eden temas trafiği kapsamında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan 1 Kasım'da Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelmişti.

Ziyaretin ikinci kez ertelenmesi

İsrail'in insansız hava aracı ile Beyrut'ta Hamas ofisine 2 Ocak'ta saldırı düzenleyerek örgütün en önemli isimlerinden Salih El Aruri'yi öldürmesi de bölgedeki gerilimin yeni yılda da sona ermeyeceğinin göstergesi oldu.

Bu suikast öncesinde İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Suriye'deki komutanlarından Razi Musevi İsrail'in Şam yakınlarına düzenlediği saldırıda öldürülmüştü.

3 Ocak 2024'te ise Kasım Süleymani'nin mezarı yakınında düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda 103 kişinin hayatını kaybetmişti. Bu son gelişme Reisi'nin 4 Ocak için planlanan ziyaretinin ikinci kez ertelenmesine neden oldu.