Irak Petrol Bakanı: Kürdistan Bölgesi’nin petrol sözleşmelerinin yüzde 80’i geçerli

Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar, Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası şirketlerle yaptığı petrol sözleşmelerinin yüzde 80'inin geçerli olduğunu belirterek, “Petrol dosyası konusunda Kürdistan Bölgesi ile 3 nokta üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Irak Petrol Bakanı: Kürdistan Bölgesi’nin petrol sözleşmelerinin yüzde 80’i geçerli

Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar, Irak’ta yayın yapan "Al-Furat" televizyonuna verdiği röportajda, Erbil ile Bağdat arasında Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve gaz yasası konusunda yaşanan çelişkilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Her iki tarafın yaklaşımında komplo teorileri var” diyen Bakan Abdulcabbar, “Bu tarafta bazıları Kürtlerin petrolü SOMO’ya iade etmeyerek zamanı kendi lehine kullandığını savunuyor. Kürtler ise, karşı tarafın her şeye el koyarak onları aç bırakacağını savunuyor. Bu konuda anayasa ve Federal Yüksek Mahkeme’nin kararları temeldir. Anayasa’nın 110, 111 ve 115’inci maddeleri konusunda çelişkiler var. Fıkhi bir hikaye üzerinden siyasi müdahale olmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çelişkinin dönemsel çözümünde izledikleri yolu anlatan Bakan Abdulcabbar, “Petrolün bir siyaset aracı olduğunu biliyoruz. Ancak petrol sektörünün siyasi çekişmelerden uzak tutulması gerektiğine inanıyoruz. Biz Federal Yüksek Mahkemesi’nin kararını uygulamak istedik” dedi.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin kararı nedeniyle yaşanan çelişkileri çözmek üzere Kürdistan Bölgesi’nden üst düzey bir heyet 11 Nisan’da Bağdat’ta Irak Petrol Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelmişti.

Bakan Abdulcabbar, federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasında petrol dosyası nedeniyle yaşanan krizin çözümü için, müzakerelerde anayasa ve Federal Yüksek Mahkemesi'nin kararına uygun olarak karşılıklı taviz verilmesi gerektiğini söyledi.

Çözüm için Kürdistan Bölgesi heyetine önerilerin yer aldığı taslağı teslim ettiklerini anlatan İhsan Abdulcabbar, bunun üç noktaya dayandığını açıkladı.

Abdulcabbar bu noktaları, “uluslararası sözleşmelerin gözden geçirilmesi ve tarafların çıkarına olacak şekilde yasal olarak uyarlanması, sahibi Irak devleti ve federal hükumet olması şartı ile Kürdistan petrol şirketinin kurulması ve bölgedeki petrol endüstrisinin geliştirilmesi ve ilk tarafın sorumluluğunda olması” şeklinde sıraladı.

İki tarafın, Irak Petrol Bakanlığı'nın şartlarının yüzde 50'si üzerinde mutabık kaldığı ve bu şartları yerine getirmeye kararlı olduklarını dile getiren Abdulcabbar, “Ancak en temel sorun onların (Kürdistan Bölgesi’nin) federal iktidara olan güvensizliğidir. Ancak bunu Kürdistan halkının çıkarlarının korunacağı bir şekilde aşıp bu hikayeye bir son vermek istiyoruz” dedi.  

Irak Petrol Bakanı Abculcabbar, “Kürdistan'ın uluslararası şirketlerle yaptığı petrol sözleşmelerinin yüzde 80'i geçerli. Günlük ortalama 430 bin varil petrol ihraç ediliyor, 100 bin varil de bizim Kuzey petrolünden ihraç ediliyor. Bu petrolün nasıl ihraç edildiğini, sözleşmeleri biliyoruz. Bu bir suç teşkil etmiyor” ifadelerini kullandı.  /Rudaw