Irak Petrol Bakanlığı: Kerkük-Ceyhan hattını nisan sonunda yeniden açmayı hedefliyoruz

Petrol akışının durduğu Kerkük-Ceyhan boru hattında onarım çalışmaları yürüten Irak Petrol Bakanlığı, ay sonunda yeniden açma hedefini açıkladı

Irak Petrol Bakanlığı: Kerkük-Ceyhan hattını nisan sonunda yeniden açmayı hedefliyoruz

Reuters'e konuşan Irak Petrol Bakan Yardımcısı Besim Muhammed, "Onarım çalışmaları sürüyor ve depolama tesisleriyle birlikte büyük bir ham petrol pompa istasyonu tamamlandı. Boru hattının bu ayın sonuna kadar faaliyete geçmesi ve akışları yeniden başlatmaya hazır olması muhtemel" dedi. Muhammed, Irak içindeki hasarlı bölümlerin onarılması ve önemli bir pompa istasyonunun tamamlanmasının, boru hattını tam kapasiteye geri getirme operasyonlarının ilk aşaması olacağını söyledi.

Irak Petrol Bakanlığı'na bağlı Kuzey Petrol Şirketi'nden üç kaynak, boru hattının Irak topraklarından geçen kısımlarını kontrol için geçen hafta başında ham petrol pompalanırken bazı kesimlerde sızıntı saptandığını, Kerkük'ten Selahaddin ve Musul vilayetleri üzerinden Türkiye sınırına kadar uzanan hasarlı bölümleri onarmak için çalışmaların hızlandırıldığını aktardı.

1973'te anlaşmaya varılan, 1987'de tamamlanan 960 km'lik Kerkük-Ceyhan boru hattı üzerinden ihracat, 2014'te IŞİD saldırıları nedeniyle durmuştu.

Reuters'e göre 10 yıldır kapalı olan Kerkük-Ceyhan'ın yeniden açılması, Bağdat ile  Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) arasındaki görüşmelerin durmasına koşut bir yıldır kapalı kalan KBY boru hattına rakip rota sağlayacak. Iraklı Kürtler ile KBY'nin boru hattını kullanan yabancı şirketler arasındaki üretim paylaşımı anlaşmalarını yasadışı bulan Bağdat'taki federal hükümet, şirketlerin petrollerini Kerkük-Ceyhan üzerinden Türkiye'ye satmaları için kendisiyle pazarlık yapmasını isteyecek.

Ancak KBY Başkanı Neçirvan Barzani, bu hafta Bağdat'a gidip Devlet Yönetimi İttifakı ve Koordinasyon Çerçevesi’nin ortak toplantısına katıldığı ve Başbakan Sudani ile görüştüğünden, petrol ihracatı konusunda Bağdat-Ankara uzlaşısından sonra Bağdat-Erbil uzlaşının gelmesi ihtimali de var.

Mart 2023'te Paris Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Irak federal hükümetinin başvurusu üzerine aldığı kararda, Bağdat'ın izni olmadan Kürdistan'dan petrol ihracatıyla 1973 tarihli anlaşmanın hükümlerinin ihlal edildiğine hükmedip Türkiye'yi 1.4 milyar dolar tazminat cezasına çarptırdı. Mahkeme kararı uyarınca KBY, bölgeden Türkiye'ye petrol akışını durdurdu.