Irak seçimlerinde 24'ü Kürt olmak üzere, 97 kadın parlamentoya seçildi

Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği, 10 Ekim’de yapılan erken seçim sonuçlarına göre 97 kadının milletvekili seçildiğini bildirdi.

Irak seçimlerinde 24'ü Kürt olmak üzere, 97 kadın parlamentoya seçildi

Irak resmi haber ajansı INA’ya göre, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, “Iraklı kadınlar, azınlıklardan iki kazanan da dahil olmak üzere, belirlenen kadın kotası üzerinde 14 sandalyelik bir artışla 97 sandalye kazanmayı başardılar” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Erken genel seçimlerde kazanan kadın adayların başarısı, siyasi katılım ve isteklerini ifade etmede Iraklı kadınları temsil edecekleri için gerekli bir adımdır” denildi.

Genel Sekreterliğe bağlı Kadınların Güçlendirilmesi Dairesi Genel Müdürü Yusra Kerim Muhsin, konuya ilişkin açıklamasında bu sonucun Iraklı kadınlar için bir zafer ve herkes için bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı.

Muhsin, tüm kadınları siyasi sürecin ve karar almanın çeşitli aşamalarına katılma çabalarını sürdürmeye, kadın sorunları ile haklarını garanti altına alacak ve toplumdaki konumlarını güçlendirecek yasalara dikkat etmeye de çağırdı.

“Bu kadınlar için büyük bir başarı”

Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) Erbil’de seçimlere girerek milletvekili seçilen Leyla Ekrem Said de, “Bu kadınlar adına çok büyük bir başarı. Hiç olmasa kadın hakları konusundaki kararlar karşısında bir olabileceğiz. Bu başarı bu ülkede kadınların da siyasette erkekler kadar önemli rol üstlenebileceğini ve toplumun bunu tercih ettiğini gösteriyor” dedi.

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan seçimlerde 329 sandalyeli parlamentoya girmek için 3 bin 240 aday yarıştı. Bu adaylardan 950’si kadınlardan oluşuyordu.

Yeni seçim yasasına göre 83 bölgeye ayrılan Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde her bölgeye bir kadın kotası belirlenmişti.

Seçimlerde Kürt partiler de 24 kadın milletvekili çıkardı. KDP 10, KYB 9 ve Yeni Nesil Hareketi 5 kadın milletvekiline sahip oldu.