Irak seçimlerini 175 binden fazla gözlemci takip edecek

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, 10 Ekim’de gerçekleştirilecek olan parlamento seçimlerinin 2018’dekinden daha fazla gözlemci tarafından denetleneceğini duyurdu.

Irak seçimlerini 175 binden fazla gözlemci takip edecek

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana Muhsin Galayi, 2018 yılında yapılan son parlamento seçimlerine 175 bin gözlemcinin katıldığını, 10 Ekim’de yapılacak olan seçimlerde ise yerel ve uluslararası kuruluşlardan bu sayıdan daha fazla gözlemcinin hazır bulunacağını söyledi.

Galayi, “Birleşmiş Milletler erken parlamento seçimlerinde oylama sürecini izlemek üzere 130 gözlemcisini Irak'a gönderecek. Avrupa Birliği’nden de 100 kadar gözlemci katılacak. Ayrıca 51 ülke, Arap Birliği ve 25 bağımsız kuruluştan da gözlemci davet ettik” dedi.

Cumana Muhsin Galayi ayrıca, seçim bölgelerinin küçültülerek sayılarının artırıldığını, geçen seçimde Irak genelinin 18 bölgeye ayrıldığını ancak bu seçimlerde bölge sayısının 83 olarak belirlendiğini ekledi.

55 bin 41 sandık kurulacak

Irak ve Kürdistan Bölgesi genelinde, seçim merkezinde 55 bin 41 sandıkta oylar kullanılacak. Komisyon her bir merkezde beş gözlemcinin oy verme sürecini izlemesine izin veriyor. Dolayısıyla her sandıkta iki gözlemci olsa, genel gözlemci 110 bini aşacak.

Öte yandan seçimlerde 25 milyondan fazla Irak vatandaşı oy kullanma hakkına sahip. Şu ana kadar 17 milyon kişi için biyometrik kartı basıldı. Seçim Komisyonu, elektronik kart ile oy kullanma hakkına sahip olanlar için verileri güncelleyecek.

(Rudaw)

BM ve AB’den heyetler denetleyecek

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Ağustos ayında yaptığı açıklamada, Irak’taki erken genel seçimlerde BM’nin 2018’deki seçime kıyasla 5 kat fazla gözlemci görevlendireceğini söylemişti.

2018 yılında yapılan genel seçimler, yaklaşık bin BM görevlisi tarafından denetlenmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden dün yapılan açıklamada, AB gözlem misyonunun, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun daveti üzerine bu ülkede düzenlenecek seçimleri izleyeceği belirtildi.

Borrell, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Viola Von Cramon-Taubadel'i seçim gözlem misyonunun başkanı olarak atadı.

Gözlem misyonu üyelerinin bir kısmı 28 Ağustos'ta Bağdat ve Erbil'e ulaştı. Ayrıca, bir grup gözlemcinin de eylül ortasından itibaren ülkenin çeşitli bölgelerine gitmesi planlanıyor.

AB gözlemcileri, seçim kampanyaları ve oy kullanma günündeki uygulamalara ilişkin değerlendirmeleri temelinde, tavsiyeler de içeren bir rapor hazırlayacak.

Irak Parlamentosu 5’inci dönem seçimlerinde 109 siyasi parti, 21 koalisyon ve bağımsız adaylar yarışacak. Toplamda 3 bin 249 aday, 329 sandalye için seçime girecek.