Irak’ta ‘Halbusi’ krizi derinleşiyor: 3 bakan istifa etti, Sünniler ittifaktan çekildi

Irak’ta Federal Yüksek Mahkeme tarafından milletvekilliği düşürülen Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin liderliğini yaptığı Takaddum Partisi’nden üç bakan kabineden istifa etti.

Irak’ta ‘Halbusi’ krizi derinleşiyor: 3 bakan istifa etti, Sünniler ittifaktan çekildi
Foto:Rudaw

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğini düşürme kararı aldı.

Kararın ardından toplanan Helbusi liderliğindeki Takaddum Partisi, hükümetteki bakanları, milletvekilleri ve parlamento komisyonundaki üyelerinin istifa etmesi yönünde karar aldı.

Partiden yapılan yazılı açıklamaya göre, Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Halid Bettal, ile Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed Bedran istifalarını sundu.

Parti ayrıca Devleti Yönetme İttifakı toplantıları ile parlamento oturumlarını da boykot etme kararı aldı.

Sünni Takaddum Partisi’nin parlamentoda 37 milletvekili bulunuyor.

Irak’ta en yüksek mahkeme konumundaki Yüksek Federal Mahkeme, detay vermeksizin Halbusi’nin milletvekilliğini düşürmüştü.

Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğinin düşürülmesi kararı Irak Parlamentosu milletvekili Leyt Mustafa ed-Duleymi'nin yaptığı şikayete dayanıyor.

Kararın ardından açıklama yapan Duleymi, “Şikâyetimizin üzerinden bir yıl geçti ve sonuçta başardık. Bugün Federal Yüksek Mahkeme, ‘resmi belgelerde sahtecilik’ suçlamasıyla Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğinin iptaline karar verdi. Federal Yüksek Mahkeme en güçlü mercidir ve kararı yerindedir” dedi.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Milletvekili Mahmud Meşedani, yüksek mahkemenin kararının nihai olduğunu ve geri adım atılmayacağını söyledi.

Kararın ardından açıklama yapan Halbusi, “Mahkeme milletvekilliğimi düşürdü. Çok acayip ve emsalsiz bir karar. Nereden çıktı bilmiyorum. Anayasal haklarımı korumak için yasal yollara başvuracağım" dedi.

Halbusi'nin lideri olduğu Takaddum Partisi’nden onlarca aday, Musul, Kerkük, Salahaddin, Bağdat ve Enbar vilayetlerinde yerel seçim yarışında yer alıyor. Bu parti adaylarının seçim posterlerinde ise Halbusi’nin fotoğrafları kullanılıyor.

Irak Parlamentosu 9 Ocak 2022’de Muhammed el-Halbusi’yi bir kez daha Parlamento Başkanı olarak seçmişti.

Halbusi kimdir?

Muhammed el-Halbusi 1981’de Enbar’de dünyaya geldi.

Bağdat’taki Mustansriye Üniversitesi’nde İnşaat mühedisiliğini bitirdi. Halbusi aynı üniversitede yüksek lisansını da tamamladı.

Parlamentoya girmeden önce özel sektörde çalışan Halbusi, 2014 yılında miletvekili seçildi.

Halbusi daha sonra Enbar Valisi olarak görev yaptı. /Rudaw