İran askerlerinin açtığı ateş sonucu bir Kürt kolber daha hayatını kaybetti

Rojhılat’ın Bane kentinin Hangezhali bölgesinde İran güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu bir Kürt kolberin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

İran askerlerinin açtığı ateş sonucu bir Kürt kolber daha hayatını kaybetti

Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın açıklamasına göre, İran sınır muhafız güçleri dün gece Bane’de kolberlere ikazda bulunmadan ateş açtı. Açılan ateş sonucu kolber Muhammed Halid hayatını kaybetti.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın verilerine göre son bir ayda Sine, Bane, Serdeşt Urme ve Çalderan sınırında 6 kolber güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Öte yandan Kolbernews’un haberine göre, Sine, Kirmaşan ve Urmiye kentinin sınır bölgelerinde son altı ayda farklı sebeplerden dolayı 13 kolber hayatını kaybetti, 72 kolber ise yaralandı.

Kolberler Rojhılat’tın sınır bölgelerinde çalışmak zorunda kalıyor. Köylüler, ekonomik durumun kötü olması ve iş imkanlarının olmaması nedeniyle sınır bölgelerine taşınmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Kolber

“Kolber”, Kürdistan Bölgesi-Rojhılat sınırı ve bazen de Rojhılat-Türkiye sınırı boyunca sırtlarında veya binek hayvanları ile ticaret yapan kişileri tanımlamak için kullanılan Kürtçe bir terimdir. "Yük taşıyarak ticaret yapan kişi” anlamına geliyor.

Sürekli olarak İran askerleri tarafından hedef alınan kolberler, bazen de doğal afetlerin kurbanı oluyor.

Kolberlerin çoğu, özellikle Tahran yönetiminin çeşitli haklardan mahrum bıraktığı Kürt kentlerinde, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle bu mesleğe itiliyor.