İran güçleri bir Kürt kolberi daha öldürdü

Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Sine vilayetinde Hasan Tofiqzade (65) isimli Kolber İran askerlerinin açtığı ateş ile yaşamını yitirdi.

İran güçleri bir Kürt kolberi daha öldürdü

Kurdpa İnsan Hakları Ajansı, İran askerlerinin 26 Temmuz Çarşamba günü Bestam mevkiinde Hasan Tofiqzade’ye doğrudan ateş açtığını ve Kürt kolberin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Seqiz kentinde ikamet eden ve “Hasan Iraqi” olarak tanınan Hasan Tofiqzade’nin 1959 doğumlu, evli ve 2 çocuk babası olduğu belirtildi.

Kolbernews sitesinin derlediği verilere göre, 2023’ün ilk yarısında 11 Kolber sınır bölgelerinde hayatını kaybetti, 50 Kolber de yaralandı.

Kolber

 “Kolber”, Kürdistan Bölgesi-Rojhılat sınırı ve bazen de Rojhılat-Türkiye sınırı boyunca sırtlarında veya binek hayvanları ile ticaret yapan kişileri tanımlamak için kullanılan Kürtçe bir terimdir. "Yük taşıyarak ticaret yapan kişi” anlamına geliyor.

Sürekli olarak İran askerleri tarafından hedef alınan kolberler, bazen de doğal afetlerin kurbanı oluyor.

Kolberlerin çoğu, özellikle Tahran yönetiminin çeşitli haklardan mahrum bıraktığı Kürt kentlerinde, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle bu mesleğe itiliyor.