İran güvenlik güçleri 2023’te 332 kolberi vurdu

İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın açıkladığı son rakamlara göre, 2023 yılında Rojhılat’ın (Kürdistan’ın doğusu) Sinê, Urmiye ve Kirmanşan illerinde 332 kolber (sınır ticareti yapan kişi) İran güvenlik güçleri tarafından vuruldu. Açıklamaya göre vurulan bu kişilerden 41 hayatını kaybetti, 291 kolber ise yaralandı.

İran güvenlik güçleri 2023’te 332 kolberi vurdu

Vurulan kolberler arasında ailelerinin geçimini sağlamak için sınır boylarında taşıyabileceklerinden fazlasını taşıyan çocuklar da var.

Hengaw’ın verilerine göre vurulan kolberlerin yüzde 86'sından fazlası doğrudan İran sınır muhafızları tarafından vuruldu. Saldırılarda yaralanan 291 kolberden 26'sı ise 18 yaşın altındaydı.

İnsan Hakları Örgütü Hengaw’dan yapılan açıklamada, “Hengaw, Kolbar'daki ölüm ve yaralanmalarda, olaylar açısından önceki yıllara kıyasla kayda değer bir artış olduğunu belgeledi. Yıl içinde 41 Kolber hayatını kaybederken en az 292 kişi de yaralandı. Etkilenen kolberların % 86,5'i İran İslam Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri tarafından doğrudan vuruldu, geri kalan vakalar ise mayın patlamalarından kaynaklandı” ifadeleri yer aldı.

Kolber nedir?

“Kolber”, Kürdistan Bölgesi-Rojhılat sınırı ve bazen de Rojhılat-Türkiye sınırı boyunca sırtlarında veya binek hayvanları ile ticaret yapan kişileri tanımlamak için kullanılan Kürtçe bir terimdir. "Yük taşıyarak ticaret yapan kişi” anlamına geliyor.

Sürekli olarak İran askerleri tarafından hedef alınan kolberler, bazen de doğal afetlerin kurbanı oluyor.

Kolberlerin çoğu, özellikle Tahran yönetiminin çeşitli haklardan mahrum bıraktığı Kürt kentlerinde, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle bu mesleğe itiliyor./Rudaw