İran rejimi bir yılda en az 80 Kürt tutukluyu idam etti

İran, son bir yıl içinde en az 80 tutuklu Kürt’ü idam etti. İran’da her yıl ortalama 1000 kişi idam ediliyor. İdam edilenler arasında 18 yaş altı çocuklar da bulunuyor. Uluslararası tepki ve uyarılara rağmen ülkedeki idamların önüne bir türlü geçilemiyor.

İran rejimi bir yılda en az 80 Kürt tutukluyu idam etti

 İran, son bir yıl içinde en az 80 tutuklu Kürt’ü idam etti. İran’da her yıl ortalama 1000 kişi idam ediliyor. İdam edilenler arasında 18 yaş altı çocuklar da bulunuyor. Uluslararası tepki ve uyarılara rağmen ülkedeki idamların önüne bir türlü geçilemiyor.

Bugün 10 Ekim "Dünya idam karşıtlığı günü" ancak Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü’nün (Hengaw) yayınladığı son rapor yine dikkatleri İran’a çekti.

İran, idam cezasını en çok uygulayan ülkelerin başında geliyor. Ülkede birçok suç idam ile cezalandırılıyor. Asılma, kurşuna dizilme ve recm İran'da uygulanan infaz çeşitleri. Bu idamlardan en çok etkilenenler ise Kürtler. Hengaw’ın yayınladığı rapora göre, Tahran rejimi son bir yıl içinde en az 80 tutuklu Kürt’ü idam etti.

Rapora göre, bu yıl idam edilenlerin sayısında düşme söz konusu. Geçen yıl 135 Kürt mahkum idam edilmişti. Edinilen bilgilere göre, İdam cezalarının çoğu, cinayetle ilgili suçlar.

İran'da her yıl 1000 kişi idam ediliyor

2016’da Birleşmiş Milletler İran Raportörü Ahmed Shaheed, İran'da her yıl ortalama 1000 kişinin idam edildiğini açıklamıştı. Shaheed, idam edilenler arasında 18 yaş altı çocukların da bulunduğunu vurgulamıştı.

73 çocuk idam edildi

BM yetkilisi, "Bu uygulama uluslararası yasalarla yasaklanmıştır. İran son 10 yılda 73 çocuğu idam etti. Bu diğer ülkelerin hepsinden fazla. 2014-2015 arası idam edilen çocukların sayısı ise 16. Bu infazlar hükümet tarafından da duyurulmuyor" diye tepki göstermişti.

Raporda ayrıca resmi olmayan kaynaklara dayanılarak elde edilen bilgilere göre, çoğu infazın kamuya açık ve geniş insan kitleleri önünde yapıldığı ve bunun endişe verici olduğu, izleyiciler arasında çocukların da bulunduğu kaydedilmişti.

İnsanlık dışı yöntemler uygulanıyor

İran'da ceza olarak işkence ve insanlık dışı başka yöntemlerin uygulandığına dair çok sayıda göstergenin bulunduğuna dikkat çekiliyor. Hüküm giyenlerin uzuvlarının kesildiği veya kör edildiği, dile getirilen iddialar arasında.

Ayrıca kırbaç cezasının da sıkça uygulandığı bildiriliyor. Hükümeti eleştiren veya devletin yanlış haber yapmakla suçladığı gazeteciler ve blog yazarları da yüksek cezalara çarptırılıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) açıkladığı rapora göre, İran'daki mevcut yasalar kızlarda 9, erkeklerde ise 15 yaşından büyüklerin idam edilmelerine izin veriyor. 1991 yılında BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan İran, 1994 yılında sözleşmeyi parlamentoda onayladı.

Şeriat hukukuna göre reşitlik esas alınıyor

Af Örgütü uzmanları, sözleşmenin 18 yaşın altındaki gençlere ve çocuklara işkence uygulanmasını, ölüm cezası ve ömür boyu hapis cezası verilmesini yasakladığına dikkat çekiyor. Şeriat hukukunun uygulandığı vakalarda BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin dikkate alınmadığına işaret ediliyor. Şeriat hukuku reşitliği, yaşa göre değil cinsel olgunluğa göre tanımlıyor.

İran eleştirileri dikkate almıyor

Batılı insan hakları örgütleri sürekli Tahran yönetiminin idam kararlarını eleştiriyor. Tepkileri dikkate almayan İran, idam kararlarının ülkedeki yasalara göre verildiğini belirtiyor.