İran'da 18 yaşındaki gence çifte idam cezası

İran'da Jina Emini protestolarında gözaltına alınan 18 yaşındaki genç, "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak" ve "muharip" suçlamasıyla 2 defa idam cezasına mahkum edildi.

İran'da 18 yaşındaki gence çifte idam cezası

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (HRANA), Mazenderan eyaletine bağlı Nuşehr kentindeki gösterilerde gözaltına alınan 18 yaşındaki Mehdi Muhammediferd'in yargılandığı davaya ilişkin bilgi verdi.

HRANA'dan yapılan açıklamaya göre, mahkeme heyeti, Muhammediferd hakkında "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak" ve "muharip" suçlamasıyla 2 defa idam kararı verdi.

Muhammediferd ayrıca "ülke güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla toplanmaktan" 4 yıl, "ülke güvenliğini bozma kastıyla halkı savaş ve öldürmeye tahrikten" 2 yıl, "ülke liderine hakaretten" 1 yıl, "rejim aleyhinde propaganda yapmaktan" da 6 ay olmak üzere toplamda 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Nuşehr'de 30 Eylül'de gözaltına alınan Muhammediferd'e yöneltilen suçlamalar arasında "5 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği 21 Eylül'de Nuşehr'de düzenlenen gösterilerin başını çeken isimlerden biri olma" da yer alıyor.

Muhammediferd'e avukat seçme hakkının tanınmadığı iddia ediliyor.

HRANA'ya konuşan bir yakını ise olaylara ilişkin kamera görüntülerinde Muhammediferd olduğu iddia edilen kişinin yüzünün tam seçilemediğini, sorgudaki ifadesinin de baskı altında alındığını söyleyerek tüm suçlamaları reddetti.

İran yasalarına göre, bir kişi; halkın can, mal ve namusuna kastederek dehşet ve korku salmak için ateşli veya ateşsiz silah kullanması durumunda "muharip" olarak suçlanıyor.

Ne olmuştu?

Jina Emini, 13 Eylül'de 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Emini gözaltında tutulduğu polis merkezinde bayılmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Jina Emini hastanede 3 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Jina'nın babası Emjad Emini, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Jina ile birlikte gözaltına alınan kişilerin polislerin Jina’nın kafasına vurduğunu kendisine söylediğini aktarmıştı.

Ülke çapında protestolar ilk olarak 16 Eylül'de patlak verdi. İran, Kürt partilerini, Jina Emini’nin polis tarafından darp edilerek öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerini kışkırtmakla suçluyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) 27 Aralık'ta yayımladığı raporda, Emini'nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 476 protestocunun öldüğünü aktarmıştı.